De Sănătate

Punem punctul pe știi

Inaugurare: Centru de Screening pentru cancer la IRO

sâmbătă, 26 martie 2022, 02:50
3 MIN
 Inaugurare: Centru de Screening pentru cancer la IRO

Ieri, a avut loc inaugurarea Centrului Regional de Screening din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi. Panglica a fost tăiată cu toate că lucrările sunt finalizate în proporţie de 99,99%. 

"Mai sunt câteva retuşuri pe care o să le facem în perioada imediat următoare. Am înţeles de la CNI că trebuie trasă o linie pe devizul general cu actualizările de preţuri şi, probabil că, în două maxim trei săptămâni se va face o predare în trei între CNI, constructor şi IRO", a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

La inaugurare a fost prezent şi Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, acesta subliniind faptul că Centrul Regional de Screening este unul dintre puţinele proiecte din domeniul sănătăţii care au fost finalizate în ultima perioadă. "Acest centru, dincolo de un pachet de servicii preventive în domeniul oncologic, oferă şi alte servicii de sănătate în regim ambulatoriu, ceea ce este foarte bine pentru că creşte adresabilitatea în zona de screening, pe de o parte, iar pe de alta, poate să completeze veniturile acestei unităţi care este funcţională. S-a reuşit pentru că s-au realizat mai multe proiecte, iar această finalizare a proiectelor care duce la realizarea unui obiectiv trebuie să devină obişnuinţă. Ideea de a finanţa exclusiv un proiect încet, încet este depăşită şi trebuie găsite soluţii de integrare a diverselor surse de finanţare care să poată face posibilă finanţarea şi mai ales finalizarea unor astfel de instituţii medicale", a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Clădirea realizată cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii are 1385 de metri suprafaţa de teren, 690 metri suprafaţa construită şi 3.500 de metri suprafaţa desfăşurată. Este edificat pe şase niveluri (D^P^4) şi este dotat cu aparatură de ultimă generaţie, asigurată prin diverse surse de finanţare (fonduri nerambursabile, buget de stat), având în structură laboratoare şi cabinete medicale moderne.

“Este practic primul centru de screening integrat din România şi va asigura principalele proiecte de screening care se pot desfăşura. În cadrul proiectelor naţionale, vom avea proiectul de cancer de sân şi cel de col uterin care sunt deja în desfăşurare şi care vor avea o mai mare amploare pentru că sunt foarte multe camere de consultaţii, camere de recoltare de biopsii, camere de consulturi ginecologice, la care vom adăuga screeningul de cancer colorectal, pe care îl aşteptăm deja ca program naţional, şi pe care îl desfăşurăm într-un laborator cu 6 paturi de colonoscopie, cu anestezie. Aici, încercăm să aducem screeningul la un nivel mult mai acceptabil pentru oameni şi care să fie fără suferinţă. Vom face screening pentru melanom. În câteva săptămâni, vom angaja un grup de dermatologi care să se ocupe de partea de screening pentru melanom, o boală foarte gravă şi pentru monitorizarea leziunilor tegumentare, pigmentare care sunt cu probleme. Vom avea şi un program de screening pentru cancerele de prostată care şi ele sunt o problemă. Practic, încercăm să acoprim pe cât se poate toate proiectele. Faptul că suntem parte din IRO este extrem de important pentru că brandul institutului este unul extrem de bine văzut", a declarat Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO Iaşi. 

Comentarii