Încă 14 parcometre în Iaşi, pe lângă cele 20 montate deja. Unde vor fi amplasate? Proiect pilot: parcare inteligentă

marți, 13 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Încă 14 parcometre în Iaşi, pe lângă cele 20 montate deja. Unde vor fi amplasate? Proiect pilot: parcare inteligentă

Primăria va monta noi parcometre în oraş, în cursul lunii septembrie. Furnizarea aparatelor va fi făcută de către firma Avitech SRL, cu care municipalitatea a încheiat un contract de aproape 500.000 lei, fără TVA. În total, este vorba despre 14 parcometre, în condiţiile în care, în prezent, pe raza oraşului, există în jur de 20 de astfel de aparate.

Potrivit lui Marian Nistor, şef serviciu Administrare Parcări din cadrul Primăriei, noile parcometre vor fi montate în special în zone precum: str. Col. Langa, zona Pieţii Alexandru cel Bun şi pe bulevardele Ferdinand I şi Mihai I (fostele Splai Bahlui).

Proiect-pilot la parcarea de la Casa de Pensii

Zilele trecute, Primăria a mai lansat o licitaţie cu privire la administrarea parcărilor din oraş. Cu o sumă de 420.000 lei, fără TVA, municipalitatea vrea să implementeze un proiect-pilot în parcarea de pe str. Anastasie Panu, din faţa Casei de Pensii.

În această parcare, care are circa 100 de locuri, vor fi montate bariere, iar accesul se va face prin strada A. Panu (două puncte de acces), în timp ce ieşirea va fi permisă doar pe strada Sf. Lazăr. Una dintre noutăţi vizează faptul că şoferii care vor avea abonamente vor putea intra în parcare fără a mai face vreun efort: bariera se va ridica după ce o cameră „inteligentă” va scana numărul de înmatriculare.

În continuare va fi permis accesul şi pe baza tichetului cu cod QR eliberat fizic la terminal, prin apăsarea butonului de emitere. De asemenea, va fi permisă şi plata în numerar, dar intenţia municipalităţii este să-i determine pe ieşeni să folosească în special metode electronice pentru a achita tariful de parcare.

„Întreg sistemul de control acces şi plată va avea rolul de a gestiona într-un mod automat fără operatori umani accesul la intrarea în pacarea, traficul din incinta parcării, taxarea contravalorii timpului de staţionare conform tarifelor stabilite, cât şi accesul la ieşirea din parcare prin intermediul echipamentelor şi a sistemului de administrare”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţie recent lansate de Primărie.

Tichet cu cod QR

Potrivit documentaţiei, sistemul trebuie să poată fi configurat în mod hibrid, astfel încât să permită utilizarea modului de acces fără tichet combinat cu cel standard (eliberare tichet cu cod QR).

„Ca măsură suplimentară de securitate, sistemul de management al parcării va fi integrat la nivel software cu camere specializate în identificarea, recunoaşterea optică a caracterelor, prelucrarea datelor şi trimiterea acestora către sistemul de management al parcării. În momentul intrării în parcare, pe tichetul cu cod QR, eliberat de terminalul de intrare va fi imprimat numărul de înmatriculare. Sistemul de management al parcării trebuie să permită alertarea sau blocarea intrării/ieşirii în cazul în care numărul de înmatriculare nu corespunde cu numărul imprimast pe tichetul de parcare, astfel fiind diminuată fraudarea”, se precizează în documentaţie.

Companiile interesate să participe la licitaţia pentru furnizare, montare şi punere în funcţiune a sistemului de control acces şi plata pentru parcarea de pe str. Anastasie Panu pot depune oferte până cel târziu pe 27 septembrie, conform informaţiilor din sistemul naţional de achiziţii publice.

Comentarii