Încă un consilier de la Mirceşti câştigă meciul cu Primăria

vineri, 03 iunie 2022, 22:27
2 MIN
 Încă un consilier de la Mirceşti câştigă meciul cu Primăria

Opoziţia din Consiliul Local Mirceşti câştigă bătălie după bătălie în instanţă. Până acum, patru consilieri locali dintre cei şase liberali excluşi de majoritatea USR Plus – PSD au obţinut din partea Tribunalului anularea hotărârilor prin care au fost eliminaţi din CL. Ultimele două sentinţe au fost pronunţate joi.

Cei şase consilieri locali ai PNL au fost excluşi din CL, reproşându-li-se absenţa de la mai multe şedinţe ale deliberativului local, una organizată în martie anul trecut, iar alte cinci, în lunile februarie şi martie 2022. Excluderea a fost urmată de acţiuni în instanţă ale liberalilor. Atât hotărârile de excludere, cât şi apărările în instanţă ale celor şase sunt practic identice. La fel, raţionamentul aplicat până acum de judecători. În instanţă, consilierii au afirmat că şedinţa în care au fost excluşi nu a fost statutară, la ea participând doar 6 consilieri locali. Or, legea impune ca şedinţele să fie organizate cu prezenţa a minim jumătate plus unu din numărul consilierilor locali în funcţie. Cum CL Mirceşti are 13 membri, ar fi fost nevoie de 7 voturi. În plus, afirmă consilierii, lipsa lor de la şedinţe a fost cauzată de faptul că primarul a refuzat să le pună la dispoziţie documentele pe care se fundamenta propunerea de buget local, dar şi de atitudinea edilului, care ar fi permis prezenţa la şedinţe a unor cetăţeni violenţi, ca element de presiune.

Conform legii, mandatul unui consilier încetează înainte de termen în cazul în care acesta lipseşte nemotivat „de la 3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristice, care determină imposibilitatea desfăşurării, în condiţiile legii, a şedinţelor ordinare şi sau extraordinare”. În aprecierea primăriei Mirceşti, condiţia era îndeplinită. Până acum însă, interpretarea dată de magistraţii Tribunalului a fost că este necesară absenţa de la trei şedinţe desfăşurate în trei luni diferite ale aceluiaşi an calendaristic. Or, în decursul acestui an, consilierii excluşi lipsiseră de la 4 şedinţe organizate în februarie şi una desfăşurată în martie, fiind vorba deci de doar două luni calendaristice. În baza acestui raţionament, judecătorii au decis anularea hotărârilor de excludere a lui Petre Antăluţ, Virgil Dochiţanu, iar joi, cele pronunţate în cazul lui Valentin Cazone şi Ioan Beşleagă. Până acum, primăria Mirceşti nu a atacat niciuna dintre sentinţe cu recurs. 

Comentarii