Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel, preşedintele Comisiei Pre-Vetting din Republica Moldova

joi, 28 martie 2024, 12:40
1 MIN
 Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel, preşedintele Comisiei Pre-Vetting din Republica Moldova

Herman von Hebel, preşedintele Comisiei independente de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor – Comisia Pre-Vetting, a activat în perioada 8 martie 2013 – 16 aprilie 2018, în calitate de grefier la Curtea Internaţională Penală de la Haga, arată o investigaţie realizată de jurnaliştii Anticoruptie.md. Presa olandeză scria, în 2018, că activitatea administrativă a lui Herman von Hebel ar fi fost afectată de ilegalităţi şi ar fi cauzat prejudicii Curţii Internaţionale Penale în valoare de cel puţin 760.000 euro. Mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, ulterior criticată dur de judecători.

Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanţei l-au acuzat pe von Hebel de intenţii ascunse. „Dacă aş putea strânge toate cuţitele ce mi-au fost înfipte în spate după aceste reforme, aş putea deschide un restaurant”, a fost răspunsul lui Herman la criticele aduse pentru reforma ce o demarase.  

13 martie 2018. Herman von Hebel, cel care peste 5 ani avea să devină preşedinte al Comisiei Pre-Vetting în Republica Moldova, care verifică integritatea magistraţilor, se retrage din concursul pentru obţinerea unui nou mandat de cinci ani de grefier al Curţii Internaţionale Penale de la Haga.

Vezi mai multe detalii pe mediaquality.ro

Comentarii