Internaţi la Spitalul de copii din Iaşi, aproape în comă alcoolică

marți, 18 februarie 2020, 02:49
2 MIN
 Internaţi la Spitalul de copii din Iaşi, aproape în comă alcoolică

Doi adolescenţi au ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi la un pas de comă alcoolică după ce au petrecut în weekend.

Medicii spun că este vorba despre o fată în vârstă de 16 ani şi un băiat de 17 ani, din două sate ieşene diferite. Aceştia au ajuns la spital în garda de duminică, cu simptome specifice intoxicaţiei cu alcool etilic, fiind internaţi în Clinica de Toxicologie, unde vor primi tratamentul necesar.

De obicei, tratamentul constă în administrarea de perfuzii, menţinerea glicemiei, având în vedere că alcoolul scade glicemia, dar şi administrarea de pansament gastric şi de vitamine.

În urma analizelor făcute de medici s-a constatat că ambii aveau valori ale alcoolemiei de aproape 2 la mie.

„Cele două cazuri nu au legătură între ele, fiind doi adolescenţi care probabil s-au relaxat în weekend în acest mod. Vor primi şi consiliere din partea psihologului la momentul plecării din spital pentru ca acest episod să nu se mai repete“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Specialiştii atrag atenţia asupra fenomenului consumului de alcool în perioada adolescenţei, care poate avea efecte grave pe termen lung, fiind momentul în care creierul se află în plin proces de dezvoltare.

De asemenea, conform unor studii, tinerii care încep să bea înainte de 15 ani sunt de patru ori mai predispuşi să devină adulţi alcoolici. Medicii susţin că aceste cazuri sunt mai dese la sfârşit de săptămână sau în preajma sărbătorilor, când adolescenţii obişnuiesc să consume băuturi alcoolice.

Tinerii care consumă prea mult alcool pot să aibă dificultăţi de învăţare şi probleme de comportament la şcoală, pot să înceapă să fure pentru a avea bani de alcool, să devină violenţi cu cei din jur, sau chiar să ajungă victime ale agresiunilor.

Comentarii