Interviu Pierre Andrieu: Rusia nu va mai putea avea pretenţii de putere globală.

marți, 31 mai 2022, 07:15
1 MIN
 Interviu Pierre Andrieu: Rusia nu va mai putea avea pretenţii de putere globală.

Ambasadorul Pierre Andrieu e unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi pe spaţiul estic, martor al schimbărilor şi convulsiilor din ultimii 20 de ani:
are o experienţă de patru decenii în sânul diplomaţiei franceze, făcând parte din celebrul corp al „cadrelor pentru Orient”.

După mai multe posturi în Europa de Est şi de Nord (Bulgaria, Finlanda şi Rusia), a fost ambasador în Tadjikistan (2003-2006), apoi în Republica Moldova (2007-2011) şi ambasador pentru Parteneriatul Oriental şi Marea Neagră (2014-2016), în această ultimă calitate deţinând şi funcţia de copreşedinte al Grupului de la Minsk – organism al OSCE pentru reglementarea conflictului din Nagorno-Karabah. 

Vorbitor de rusă şi chineză, ambasadorul Andrieu predă la Sciences Po Paris un curs despre relaţiile dintre Rusia şi China. Este deci bine plasat ca observator al ramificaţiilor războiului din Ucraina. Diplomatul consideră că ne aflăm în faţa unui eveniment cu impact asupra ordinii internaţionale, care marchează, de fapt, o nouă ordine în care Rusia îşi va pierde amprenta de putere mondială. În noua ordine internaţională, Statele Unite vor avea o prezenţă mai echilibrată, între Indo-Pacific şi Europa, dezideratul de Uniune Europeană geopolitică realizându-se sub egida NATO.

Cititi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

 

Comentarii