Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte al PNL şi şeful CJ Prahova, vizat de o anchetă DNA

joi, 01 februarie 2024, 11:43
4 MIN
 Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte al PNL şi şeful CJ Prahova, vizat de o anchetă DNA

Procurorii DNA fac percheziţii, joi, într-un dosar de luare de mită în care ar fi vizat şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte al PNL şi unul dintre cei mai influenţi lideri din partid, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Iulian Dumitrescu a reacţionat printr-un mesaj postat pe Facebook, în care spune că va pune la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi că nu se va „ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative”. Iulian Dumitrescu ar fi suspectat de luare de mită şi fals în declaraţii în legătură cu acordarea unui contract, iar procurorii fac percheziţii atât la sediul Consiliului Judeţean, cât şi la locuinţa lui Dumitrescu dintr-un complex rezidenţial din Bucureşti, conform surselor citate.

Surse citate de Agerpres au declarat că au loc percheziţii şi la mai mulţi membri ai familiei lui Dumitrescu, între care şi sora acestuia. Sursele menţionate au arătat că ancheta ar viza modul în care ar fi fost încheiat contractul de proiectare şi execuţie a centurii oraşului Mizil din judeţul Prahova.

Recţia preşedintelui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, despre ancheta DNA care îl vizează pe preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte al PNL, că nu crede că afectează semnificativ, fiindcă aceste chestiuni nu se îndreaptă spre activitatea politică, ci spre activitatea economică şi fiecare trebuie să răspundă dacă este întrebat de procurori. El a mai spus că nu îşi imaginează că va avea, o astfel de acţiune, vreo implicare politică semnificativă, deşi vor fi unii care vor încerca să facă legături,

”Am văzut aceste ştiri în această dimineaţă. Nu cred că afectează semnificativ fiindcă aceste chestiuni nu se îndreaptă, cel puţin din câte am înţeles din ştiri, spre activitatea politică, ci spre activitatea economică şi aici fiecare trebuie să răspundă dacă este întrebat de procurori”, a declarat preşedintele, la Bruxelles.

”Nu îmi imaginez că va avea, o astfel de acţiune, vreo implicare politică semnificativă. Sigur, vor fi unii care vor încerca să facă legături, dar bun trebuie să admitem faptul că procurorii au tot dreptul să verifice persoane şi politice dacă apar nişte semnale clare”, a mai spus şeful statului.

Ce spune purtătorul de cuvânt al PNL?

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a declarat pentru News.ro, referitor la situaţia preşedintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte al partidului – vizat de percheziţii DNA – că justiţia trebuie să îşi facă datoria şi că PNL va aplica Codul Etic şi prevederile statutare în funcţie de evoluţiile viitoare în justiţie. ”PNL consideră că justiţia trebuie să îşi facă datoria. Ca de fiecare dată, PNL este de partea aplicării legii şi nu interferează în justiţie. Totodată, PNL va aplica Codul Etic şi prevederile statutare ale partidului în funcţie de evoluţiile viitoare în justiţie. Avem încredere în justiţia din România”, a transmis Stroe pentru News.ro, referitor la informaţiile apărute în presă privind situaţia lui Iulian Dumitrescu,

Ce avere are Iulian DUMITRESCU

 Conform celei mai recente declaraţii de avere, completată iunie 2023, Iulian Dumitrescu deţine împreună cu soţia, un apartament de peste 150 de metri pătraţi achiziţionat în 2008 şi unul de 45 de metri pătraţi cumpărat în 2005, precum şi un autoturism Range Rover din 2014.  În 2023, Dumitrescu menţionează, la capitolul împrumuturi, 45.000 de euro daţi Partidului Naţional Liberal căruia, precum şi trei împrumuturi către persoane fizice, totalizând 170.000 de lei şi 70.000 de euro. Preşedintele CJ Prahova are mai multe conturi în lei care totalizează sub 70.000 de lei. La capitolul ”Datorii”, el menţionează un credit de aproape 127.000 de euro la First Bank, scadent în 2036, precum şi un împrumut de la o persoană fizică, în valoare de 180.000 de dolari, contractat în 2012 şi scadent anul acesta. În 2022, el a încasat 164.268 de lei de la CJ Prahova. În 2020 a vândut un teren de aproape un milion de lei unei societăţi, teren situat în judeţul Ilfov şi în aceeaşi zi a vândut pentru 775.000 de lei, aceleiaşi firme, un alt teren situat în judeţul Dâmboviţa. 

Poziţia oficială a DNA

DNA a transmis, după ora 11.00, şi un comunicat oficial: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi fals, săvârşite în perioada 2020 – prezent, de către funcţionari publici în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu. În cursul zilei de 01 februarie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 19 locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Prahova, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale”.

SURSA FOTO: realitatea.net

 

Comentarii