Judo-ul ieşean a fost decapitat

marți, 08 ianuarie 2019, 02:43
5 MIN
 Judo-ul ieşean a fost decapitat

 

Vlad Simionescu vrea să plece de la Poli, Mircea Croitoru se întoarce la Bacău

 

Judo-ul ieşean este un butoi cu pulbere. Modul în care a fost tratat în ultima perioadă Vlad Simionescu l-a determinat pe supergreul care are şanse mari să se califice la Olimpiada de anul viitor să anunţe că e gata să plece de la Politehnica. “S-a cam umplut paharul! Am avut aşteptări din partea autorităţilor clubului care nu s-au concretizat. Mă voi gândi la ofertele pe care le am” a spus Vlad la emisiunea Divizia Locală, difuzată de Digi 24 Iaşi. Simionescu a spus că picătura care a umplut paharul nemulţumirilor a fost modul de ierahizare a sportivilor în 2018. “În cadrul clubului, am fost clasat pe locul V. Mi se pare o nedreptate, pentru că în faţa mea sunt trei sportivi la un sport neolimpic (n.r. – şah). Nu mi se pare normal ca sporturile olimpice să fie în acelaşi clasament cu sporturile neolimpice. La DJST, din ce am calculat, pe site-ul Ministerului, eu am 90 de puncte numai din două competiţii, deşi punctează şi Campionatele Naţionale şi locurile V sau VI. Cei care sunt pe locul I şi II au câte 20, 40 puncte. Dacă s-a ajuns ca cel mai bun sportiv din oraş să aibă un loc V, la un Campionat Mondial de juniori şi, din câte am înţeles eu, la o probă neolimpică, am ajuns destul de rău!”. Judoka spune că atunci când a cerut explicaţii “mi s-au închis uşile şi s-au simţit ofensaţi de reacţia mea”. Vlad a subliniat o altă anomalie: “Dacă băieţii ăştia de deasupra mea punctau la seniori, nu aveam nicio problemă. Nu poţi să ai aceeaşi interpretare pentru un concurs de seniori la unul de juniori sau cadeţi. Eu am în faţa mea, pe locul VI, pe Cosmin Bucătaru, de la mine din sală. Acum, eu ar trebui să-l am ca model, că e înaintea mea…”.

Simionescu s-a referit şi la latura financiară. “Eu primesc de la Poli 720 de lunar  indemnizaţie de efort. Mi se spune că mai mult nu se poate. La clubul din Piteşti au salarii de 2 500 – 3 000 de lei pe lună. Nu ştiu cum sunt criteriile la ei… Iar pe noua Lege a Sportului am înţeles că s-ar putea face un contract de performanţă, lucru care mi s-a refuzat”. O anomalie apare şi la capitolul premieri: “Clubul îmi dă doar jumătate din premii. Oricum, premiile nu sunt aşa de mari pe cât se vehiculează. Pentru titlul decampion naţional am primit 1 800 de lei, iar pentru argint la un Grand Prix în Haga am primit 1 200 de lei”. Elevul lui Costel Năftică a făcut lumină şi în ceea ce priveşte modul în care a fost tratat când a fost accidentat grav, în 2016, când a ratat prezenţa la Olimpiada de la Rio: “Per ansamblu, toată cheltuiala a ajuns pe undeva la 14 000 de euro. M-au ajutat fotbalistul Gicu Grozav, omul de afaceri Ştefan Popescu. Clubul m-a sprijinit cu două deplasări şi o săptămână de cazare. Nu ştiu dacă se ridică la o mie de euro”.

Vlad a fost frustrat şi pentru că nu s-a putut bate pentru Poli în Liga Campionilor din acest an. “CSM Bucureşti a primit wild-card ca organizator. Politehnica Iaşi avea locul asigurat, putea să participe. Doar că s-a zis că nu sunt fonduri pentru a participa. La o competiţie organizată în Bucureşti! Nu ştiu când ne vom mai întâlni cu o astfel de oportunitate. CSM s-a clasat pe locul V, Poli putea lejer să obţină măcar acelaşi loc!”.

Simionescu a anunţat că în această lună va lua o decizie în privinţa viitorului său, urmând a cântări ofertele pe care le are de la Steaua Bucureşti şi CSM Bucureşti. “Până acum, am fost patriot şi am ţinut cu oraşul ăsta cât de mult am putut. Acum, mă voi uita încă o dată pe ofertele pe care le am şi voi lua o hotărâre” a spus unul dintre cei mai valoroşi sportivi ai momentului.  

Antrenorul Costel Năftică era răvăşit: “Simt că se prăbuşeşte totul. Voi face o solicitare pentru un contract de performanţă pentru Vlad, chiar dacă în faţă mi s-a spus că nu se poate. Mai mult, îl pierdem şi pe Mircea Croitoru, marea noastră speranţă. A primit o ofertă foarte bună de la SCM Bacău, se va întoarce acasă”.

Simionescu a încheiat anul 2018 pe locul XXV în clasamentul mondial al categoriei ^100 de kilograme, ieşeanul spunând că se gândeşte chiar la o medalie la Jocurile Olimpice de anul viitor.

 

 

Clasament DSTJ la sporturi olimpice

1. Ştefănel Cojocaru (tir cu arcul, field, CSM Iaşi); 2.Cosmin Frai (tir cu arcul, field, CSM) şi Ştefana Albu (tir cu arcul, field, CSŞ Unirea); 3. Dragomir Iordache (tir, Politehnica); 4. Cristina Răileanu (canotaj, CSM); 5. Alexandru Zmău (scrimă, CSM); 6. Cosmin Bucătaru (judo, CSŞ / Politehnica); 7. Vlad Simionescu (judo, Politehnica); 8. Florin Ceobanu (canotaj, CSM), Mihai Cochior (atletism, LPS / Poli), Laura Aniţei (gimnastică ritmică, CSŞ); 9. Andreea Lupu, Ioana Radu, Cerasela Drăgan (scrimă, CSŞ)

10. Georgiana Spiridon (atletism, LPS / Poli). Diplome de merit: Mihai Cochir (LPS / Poli), Alin Anton (atletism, LPS), Cosmin Stan (scimă, CSŞ), Răzvan Aghion (tenis, CFR), Dintre aceşti sportivi ieşeni, singurul senior este Vlad Simionescu. Vom reveni în privinţa acestor clasamente.

 

 

 

 

 

 

Comentarii