Justiția penală – ultima barieră în fața fake news? Ce spun experții

sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 12:43
2 MIN
 Justiția penală – ultima barieră în fața fake news? Ce spun experții

Este modificarea articolului din Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor soluția magică pentru a opri valul de dezinformare care circulă în România, de la tribuna Parlamentului până în grupuri obscure de Facebook?

Dacă, în primul an de pandemie, dosarele penale privind zădărnicirea combaterii bolilor au vizat fuga din carantină, pacienți care au încercat să-și îmbolnăvească doctorii sau medici care și-au infectat colegii și pacienții, în a doua parte a pandemiei este mai mult vorba despre dosare penale deschise pentru vaccinările „la chiuvetă“.

Pe măsură ce fake news-urile privind vaccinul anti-COVID-19 s-au propagat tot mai mult, ajungând la variante hilare de tipul sterilității „pe trei generații“ (Diana Șoșoacă) sau provocând isterie, ca la Brașov, unde mașina de dezinsecție a fost atacată pentru că „împrăștie COVID“ și, astfel, vor fi oamenii obligați să se vaccineze, iar antivacciniștii au devenit tot mai agresivi în spațiul public, au început să apară dosarele penale nu pentru zădărnicirea combaterii bolilor, ci pentru răspândirea de informații false – precum cetățenii care au susținut pe Facebook că sunt spitalele goale (fiind de fapt pline cu pacienți COVID-19 în stare gravă) sau precum episcopul Giurgiului, pentru care „vaccinurile sunt expirate“.

Laura Ștefan, directoare executivă a Expert Forum (EFOR), expertă în stat de drept și anticorupție, a subliniat, într-o discuție cu reporterul Newsweek România, că este important ca societatea românească să-și calibreze așteptările vizavi de ce ar trebui să facă justiția penală, ce ar trebui să facă CNA și responsabilitatea jurnaliștilor și a politicienilor.

Un rol important îl joacă și educarea oamenilor, iar, în unele cazuri, o discuție cu procurorul este suficientă pentru descurajarea celor care împrăștie fake news.

Situația nu este similară pentru cazurile de vaccinare „la chiuvetă“, unde ar trebui să existe răspundere penală, a mai arătat Laura Ștefan.

Laura Ștefan a explicat că este posibilă modificarea articolului privind zădărnicirea combaterii bolilor, acesta având un efect descurajator în răspândirea de știri false, însă a subliniat că este important ca, până la modificarea legislației penale, restricțiile impuse în context pandemic și certificatul verde să fie reglementate prin lege în Parlament.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii