La ce proiecte se vor osteni astăzi consilierii judeţeni: un pod, un studiu de fezabilitate, un transfer de terenuri şi ceva mărunţiş

miercuri, 27 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 La ce proiecte se vor osteni astăzi consilierii judeţeni: un pod, un studiu de fezabilitate, un transfer de terenuri şi ceva mărunţiş

Ședința ordinară a lunii septembrie nu va chinui aleșii județului cu proiecte de hotărâre grele

 

Ședința ordinară a lunii septembrie de la administrația județului se anunță a fi una dintre cele mai scurte. Practic, dacă excludem ordinea de zi, corectarea unei hotărâri mai vechi și adoptarea formală a proceselor-verbale ale ultimelor patru ședințe, precum și pe cel care consfințește cheltuirea bugetului până acum, mai rămân 21 de propuneri de hotărâre.

Printre acestea nu se regăsește cel privind organigrama Școlii Populare de Artă „Titel Popovici”, scos de pe ordinea de zi a ședinței din iulie. La ultima conferință de presă a conducerii CJ, președintele Costel Alexe a răspuns tăios la întrebarea adresată de reporterul Ziarului de Iași: „Când vom considera că trebuie să apară pe ordinea de zi, o veți vedea. În momentul de față, suntem în discuții cu colegii de la Audit de la CJ, ca să găsim cea mai bună soluție pentru Școala de Arte.” Alexe a invocat și adoptarea ordonanței de austeritate, devenită între timp proiect de lege pe care guvernul PSD-PNL își asumă răspunderea, „tocmai pentru a putea să avem la CJ cele mai bune soluții luate pentru toate direcțiile și entitățile din subordinea CJ Iași”.

Până la reorganizarea școlii – a cărei structură pusă azi în discuție nu a fost o problemă la CJ pe vremea directorului Vlad Babă și a derulării controversatului contract multianual de servicii de contabilitate – aleșii județului vor aproba câteva investiții în drumuri, unele schimburi de terenuri, dar și ceva planuri de viitor.

 

Încă o investiție spitalicească la orizont

 

Din ultima categorie face parte aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru construirea unui „Centru de Neuroexcelență” la Spitalul de Neurochirurgie. Demersurile au început încă din mandatul trecut, dar abia acum au apărut și cifrele. Investiția care ar urma să fie edificată pe cinci niveluri, cu o suprafață desfășurată totală de 4860 mp, va costa aproximativ 196 de milioane de lei fără TVA. Dacă ar exista finanțarea și un contract de lucrări atribuit, în doi ani ar fi gata.

CITEȘTE ȘI: Bilanţ la 3 ani de guvernare liberală a judeţului. Cu ce încheie şefii CJ trei sferturi de mandat: lista realizărilor. Pentru nerealizări, PSD e vinovat

Pe partea de infrastructură rutieră, consilierii județeni vor aproba un credit de angajament de peste 5 milioane de lei pentru construirea unui pod peste Bahlui. Podul se află pe Drumul Județean 280C, care se desprinde din Europeană imediat după trecerea la nivel cu calea ferată de la ieșirea din Lețcani, trece pe lângă Parcul TransAgropolis unde este ținut abandonat spitalul mobil și ajunge la Dumești. Acest segment de drum lung de 4,4 km este deja în șantier de modernizare.

Încă 5 milioane de lei vor fi alocate plății lucrărilor la DJ 249A, drumul care duce la Ungheni și care nu a mai fost făcut pe fonduri europene după ce proiectul transfrontalier a picat ca urmare unui blocaj survenit în raionul partener de peste Prut.

Tot la categoria infrastructură rutieră, un ultim segment de 1,65 km lungime va întregi la ședința ordinară a CJ Centura ușoară de ocolire a municipiului Iași. Porțiunea respectivă va fi luată în acest scop în administrarea CJ de la comuna Bârnova.

 

Câteva calcule simple, dar interesante

 

La ședința de azi se parafează trecerea din domeniul public al Municipiului Pașcani în domeniul public al Județului Iași a unui teren în suprafață de 6,74 de hectare în vederea construirii unui parc industrial. Suprafața e de peste două ori mai mare decât cea a Parcului Industrial de la Lețcani, a cărui amenajare nu s-a încheiat nici până azi, când se împlinesc exact trei ani de la alegerile locale.

Nu în ultimul rând, aleșii județului vor aproba plata cotizației CJ către asociația CJ-urilor din Regiunea de Nord-Est, Euronest. Foarte precis, cuantumul cotizației pe acest an care se apropie de final este de 60.006,225 euro. Proiectul de hotărâre arată și cum s-a ajuns la această valoare cu trei zecimale: 0,075 euro/ locuitor. Pentru cotizația pe 2023 este luată în calcul populația județului la 1 ianuarie 2022, care nu este nici cea de la Recensământ (760.774), nici cea după domiciliu (aproape un milion), ci exact 800.083 de locuitori.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii