La clubul sărac, nici boii nu trag

luni, 23 decembrie 2019, 02:43
5 MIN

 

FC Hermannstadt – Politehnica Iaşi 1-0 (1-0), în etapa a XXII-a a Ligii I de fotbal. Partida s-a decis în prima repriză: gazdele au înscris norocos în minutul 12, iar ieşeanul Platini a fost eliminat peste nouă minute

 

 

 

FC Hermannstadt: Cristiano– Luchin, Viera, Rimane, Opruţ – Dâlbea – Petrescu (’61 – Dumitriu), Romario Pires, Offenbacher (’78 – Taira), Cordea (’27 – Buşu) – Yazalde. Antrenor: Eugen Neagoe.

Poli: Târnovanu – Onea (’74 – Cabral), Frăsinescu, Diallo, Radu – Horşia (’46 – Fr. Cristea), Passaglia, Loshaj, Bîrnoi (’63 – Carlone) – Platini – Bălan. Antrenor: Mihai Teja.

Cartonaşe galbene: Viera (’23), Offenbacher (’65), Rimane (’90) – Horşia (’25, Loshaj (’58).

Cartonaş roşu: Platini (’21).

Arbitri: Andrei Chivulete; Radu Ghinguleac, Andrei Constantinescu.

 

1-0, min. 12: aut de pe stânga, Yazalde câştigă duelul aerian cu Frăsinescu, trimite în careu, Romario şutează, mingea e deviată de Diallo şi intră în poartă.

 

Dinamitată de inconştienţa unei conduceri care a lucrat, practic, împotriva echipei, cu un singur punct obţinut în ultimele şapte meciuri, fără şase jucători, fapt care a generat titularizarea a trei fotbalişti under 21, Politehnica Iaşi a spus că nu se duce precum mielul la tăiere la meciul de sâmbătă de la Sibiu. Ultima reprezentaţie oficială a Iaşului a adus însă aminte încă din start de zicala cu omul sărac şi boii care nu trag. Primul şut al partidei, deviat, a generat deschiderea scorului, Romario punctând cu mare şansă în minutul 12. După nouă minute, a urmat a doua lovitură năucitoare pentru moldoveni: Poli a rămas în zece, după eliminarea directă a lui Platini, şi fără antrenor, care a fost trimis în tribună. Moldovenii au acuzat din plin şocurile şi, enervaţi şi de maniera de arbitraj, şi-au pierdut total luciditatea, nereuşind până la pauză să şuteze decât în blocaj. Ardelenii nu au profitat de căderea oaspeţilor. Niciunul dintre cele şase şuturi trimise de gazde în ultima jumătate a primului act, unul singur cadrat, nu a avut vreun grad de periculozitate, astfel că la pauză s-a intrat cu 1-0.

În actul secund, oaspeţii au adus aminte în câteva momente de jocul de pase care i-a ţinut 11 etape pe loc de play-off. Decalajul numeric şi valoric s-a simţit însă şi scorul pauzei a fost păstrat până la final. Asta în ciuda faptului că Bălan a scăpat singur cu portarul în minutul 72, că Poli a atacat şi cu Frăsinescu vârf, pe final, dar şi că Offenbacher (’53), Yazalde (’79) şi Buşu (’89) au fost în poziţii bune, Târnovanu fiind atent. Poli a bifat astfel al cincilea eşec consecutiv şi iernează cu griji mari legate de retrogradare.

 

Neagoe, liber de contract

 

^ Poli nu a putut conta pe A. Cristea, Mihalache, Gallego, Chelaru, Bădic (accidentaţi) şi Breeveld, suspendat. Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Rusu, Popadiuc, Şerban şi Assulin. Criza majoră de efectiv a făcut ca Teja să trimită în teren patru jucători under 21. ^ Platini a văzut direct cartonaşul roşu după o intrare asupra lui Cordea. Decizia a fost luată de arbitru după zeci de secunde de la infracţiune. Oaspeţii au protestat vehement, Mihai Teja fiind şi el eliminat după ce l-a întrebat pe Chivulete de ce l-a eliminat pe jucătorul său. Apoi, Horşia a cerut penalty în minutul 25, după un duel cu Opruţ, iar Bălan a solicitat şi el lovitură de la 11 metri, în minutul 32. Teja a comentat faza eliminării: “Eu am văzut acolo un contact între doi jucători care se bat pentru minge. Cine înârzie un pic, faultează. Nu cred însă că a fost vorba de intenţie să rupă piciorul. Nu îmi învăţ jucătorii să facă aşa ceva. În plus, Platini nu e genul de jucător dur.Cei de la Hermannstadt, încă de la primele faulturi, ţipau de parcă erau seceraţi. Arbitrul nici nu ştia ce să dea la acea fază. L-a văzut plângând, a dat roşu. Poate sunt subiectiv, dar e greu să rupi echilibrul după o astfel de fază”. ^ Eugen Neagoe a antrenat în sezonul 206-2017 pe Poli. Tehnicianul a fost dat afară la finalul campionatului amintit, după 15 meciuri fără înfrângere, de preşedintele executiv al Politehnicii, Adrian Ambrosie, care conduce şi acum clubul. Neagoe va fi liber de contract, antrenorul anunţându-şi demisia la finalul partidei: “A fost ultimul meu meci la Sibiu. Decizia a fost luată de o săptămână şi nu depindea de rezultat. Am avut o discuţie cu patronii echipei, cu domnul Zamfir, le-am spus ce vreau pentru iarnă. Dumnealor mi-au spus că e greu să facem ce vreau eu şi nu vom putea întări echipa. Drept urmare, rămâne să ne întâlnim să parafăm rezilierea. Sunt mulţumit de ce am reuşit la Sibiu. În trei luni am pierdut doar două meciuri, am urcat echipa în afara retrogradării.” Neagoe, care a antrenat şi Dinamo în acest sezon, nu mai poate lucra în Liga I în acest sezon decât dacă apelează la un artificiu: ori cere derogare, ţinând cont de faptul că despărţirea de Dinamo a fost generată de probleme medicale, ori încearcă să ocupe o altă funcţie, director tehnic de exemplu. ^ Cum gazdele au jucat în echipament complet alb, Poli s-a echipat în negru. ^ Fostul jucător al Politehnicii, Jo, nu a prins banca de rezerve la gazde.

 

Declaraţiile tehnicienilor

 

Eugen Neagoe: “Am deschis scorul, am avut superioritate numerică, însă băieţii parcă s-au speriat de rezultat, le-a fost teamă să nu pierdem. Acest lucru putea să ne coste. În loc să facem 2 sau 3 la 0, Iaşul putea să egaleze. Eu îmi doream mult mai mult. E bine totuşi că am obţinut punctele şi am urcat în clasament”.

Mihai Teja: “Nu e uşor să joci după ce iei gol dintr-o deviere şi ai om în minus din startul meciului. Am avut şi noi faza noastră în care puteam egala şi scoate un punct, dar n-a fost să fie. E o situaţie grea. Jucăm bine, dar nu vin rezultatele. Avem şi ghinion, îţi pierzi încrederea. N-am câştigat de mult, e greu pentru moral, psihic. După vacanţă sper ca băieţii să vină cu mai mare încredere”.

Comentarii