La firma Consiliului Judeţean, şefii câştigă de trei ori mai mult decât Costel Alexe

luni, 26 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 La firma Consiliului Judeţean, şefii câştigă de trei ori mai mult decât Costel Alexe

Dacă indemnizaţiile la vârful CJ au rămas neschimbate anul trecut faţă de anul precedent, iată cum au evoluat lefurile şefilor instituţiilor subordonate CJ sau la care administraţia judeţului este acţionar majoritar.

Costel Alexe, preşedintele CJ, a încasat anul trecut de la bugetul judeţului 13,5 mii de lei/lună. Aşa cum am relatat, nu este cel mai mare venit din administraţia judeţului, fiind depăşit net de două şefe de direcţii din cadrul CJ, ambele făcând parte din Consiliul de Administraţie al ApaVital SA. Astfel, Elena Arvinte, de la Economică, a încasat anual de la ApaVital peste 54 de mii de lei, iar Anca Muşcheru, de la Achiziţii Publice, aproape 63 de mii, veniturile lor lunare nete ajungând la 16.500 de lei, respectiv 15.000 de lei. Altfel spus, încă aproximativ 5 mii de lei peste cei 10 mii de lei salariu de la CJ.

La asemenea indemnizaţii de membru CA, şefii ApaVital trebuie să aibă venituri pe măsură. Consiliul Judeţean este proprietarul societăţii, deţinând peste 99 la sută din acţiuni. Dar directorul general al ApaVital SA a declarat pentru anul trecut un venit de trei ori mai mare decât cel menţionat de preşedintele CJ. Cu alte cuvinte, Mihail Doruş a fost plătit cu ceva mai mult de 39 de mii de lei pe lună. Faţă de anul 2021, creşterea este de peste 16 la sută.

Din echipa executivă a societăţii de apă, directorul comercial Romeo Casian a avut un venit similar. Directorul economic, Gabriela Masalagiu, ia mai puţin într-o lună (34,3 mii) decât cei doi, decât directorul operaţional, Ion Mihăilescu (35,5 mii), şi decât cel tehnic (35,1 mii). Altfel spus, la vârful societăţii de apă se câştigă între 1100 şi 1300 de lei/zi.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului are de peste două ori mai mulţi angajaţi decât societatea de apă. Totuşi, directorul general Florin Ion a fost plătit anul trecut cu ceva mai puţin de 10 mii de lei pe lună, la fel ca în 2021. Cei doi adjuncţi ai DGASPC au declarat venituri egale cu al şefului.

Pe de altă parte, deşi are de câteva ori mai mulţi clienţi decât ApaVital – e adevărat că nu sunt aceiaşi în fiecare zi – regia Autonomă Aeroportul Iaşi are un buget limitat de salarii. Astfel, directorii economic, operaţional şi cel tehnic au fost plătiţi cu câte 9 mii, respectiv 10 mii de lei în fiecare lună a anului trecut, în vreme ce directorul general Romeo Vatră a încasat 13 mii de lei prin contractul de mandat.

Cât priveşte Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, directorul executiv Ciprian Ciucan a fost plătit anul trecut cât un vicepreşedinte al CJ: 12 mii de lei/ lună. 

Comentarii