Legea strâmbă, bucuria contrabandiştilor. Deşi prins cu 400 de pachete de ţigări fără timbru la Piaţa Nicolina, a fost achitat. Judecător: Nu s-a dovedit contrabanda

sâmbătă, 20 august 2022, 01:50
2 MIN
 Legea strâmbă, bucuria contrabandiştilor. Deşi prins cu 400 de pachete de ţigări fără timbru la Piaţa Nicolina, a fost achitat. Judecător: Nu s-a dovedit contrabanda

Comercianţii de ţigări moldoveneşti se strecoară tot mai uşor prin ochiurile largi ale plasei justiţiei. Prins cu 200 de pachete de ţigări „Ashima” şi 200 de pachete de „Plugarul”, un ieşean din Sireţel a fost achitat de acuzaţia de contrabandă. Procurorilor li s-a părut evident că ţigările, multe dintre ele fără niciun fel de timbru de acciză, sunt aduse ilegal în ţară, iar ieşeanul ştia asta. Nu şi judecătorii.

În noiembrie 2018, G.C. a fost prins pe strada Mitropolit Varlaam cu 400 de pachete de ţigări provenite din Republica Moldova. Ţigările „Ashima” nu aveau niciun fel de timbru, fiind evident pentru procurori că nu se plătise niciun fel de taxă pentru ele, iar ţigările „Plugarul” nu aveau timbru românesc, ci moldovenesc, deci statul român nu-şi încasase drepturile.

Chestionat cu privire la provenienţa ţigărilor, G.C. a explicat că le cumpărase din apropeirea pieţei Nicolina, de la o persoană necunoscută. Codul vamal asimila în momentul respectiv contrabandei şi simpla deţinere a unor ţigări fără timbru românesc. G.C. a fost trimis în judecată, mai ales că nu avea asupra lui doar un pachet sau două, ci 400. Cantitatea mare de ţigări, cumpărarea clandestină, fără bon fiscal, au fost considerate de procurori ca elemente cheie ale contrabandei şi ale faptului că G.C. ştia că ţigările sunt de contrabandă.

Exact aceleaşi elemente au fost luate în calcul de judecători pentru a decide achitarea. Articolul din Codul Vamal care asimila contrabandei şi deţinerea unor astfel de produse a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, dar magistraţii Judecătoriei nu au avut nevoie să se raporteze la acest fapt.

„Singurul aspect menţionat în legătură cu ţigările deţinute a fost că unele erau fără timbru, iar altele aveau timbre de accize eliberate de autorităţile din Republica Moldova, iar în lipsa unor probe sau indicii privind provenienţa din contrabandă, nu pot fi presupuse aceste elemente, existând un dubiu cu privire la aceste aspecte, ţigările putând proveni şi altfel decât prin contrabandă, de exemplu prin producţie clandestină pe teritoriul ţării şi falsificarea timbrelor ori prin introducerea repetată a câte două pachete de ţigări, pentru consum propriu, potrivit normelor în vigoare care autorizează o astfel de introducere”, au apreciat judecătorii. Câtă vreme procurorii nu demonstraseră că vânzătorul ţigărilor nu trecuse graniţa de 200 de ori cu câte două pachete de ţigări, judecătorii au considerat că acuzaţia de contrabandă nu este probată. Or, cumpărătorul nu putea fi obligat să ceară vânzătorului actele de provenienţă ale ţigărilor. Decizia de achitare luată de judecători poate fi încă atacată cu apel.  

Comentarii