Licitaţii în infrastructura Iaşului ce vor ajunge în final până la 60 milioane de euro

sâmbătă, 06 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 Licitaţii în infrastructura Iaşului ce vor ajunge în final până la 60 milioane de euro

Cele mai importante privesc reabilitări de linii de tramvai sau poduri, dar şi supralărgiri. Alte licitaţii au în vizor achiziţii importante pentru transportul public.

Primele două proiecte europene cu privire la noi lucrări la infrastructura căilor de rulare ale tramvaielor au fost lansate de Primărie. Munici­palitatea a publicat, zilele trecute, în sistemul naţional de achiziţii publice (SICAP), anunţurile de licitaţie pentru reabilitarea a trei tronsoane de linii de tramvai (44,3 milioane lei) şi executarea lucrărilor în Tudor Vladi­mirescu (cale rulare, supralărgire bu­levard, reabilitare pod – 29,1 milioa­ne lei). Prima procedură are ca termen de depunere a ofertelor 24 mai, iar cealaltă pe 30 mai.

Proiectele sunt finanţate prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 pe axa 4, acolo unde Iaşul are „rezervaţi“ circa 60 milioane euro. În cazul primei licitaţii, tronsoanele de căi de rulare care vor fi refăcute sunt Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriţă (1,3 km), Piaţa Podu Roş; intersecţie cu bld. Primăverii (914 m) şi bld. Virgil Săhleanu – intersecţie cu bld. Meta­lurgiei – rond Ţuţora (3,7 km). După caz, reabilitarea fiecărui tronson presupune şi lucrări de: refacere/construire peroane, amenajare spaţii verzi, reabilitare trotuare, construire de piste de biciclişti şi construirea unei staţii de transfer intermodală.

Celălalt proiect cuprinde unele lucrări care sunt vehiculate la nivelul Primăriei de mai mulţi ani, lucrări ce ar putea fluidiza circulaţia rutieră în zona Tudor Vladimirescu. Este vorba despre supralărgirea bulevardului în dreptul Facultăţii de Chimie. În afară de acest obiectiv, proiectul presupune refacerea a 2,4 km de cale de rulare, reabilitarea a două peroane, construirea a 2 staţii de transport şi reabilitarea podului Tudor Vladimirescu.

La mijlocul lunii viitoare este şi termenul pentru depunerea ofertelor în cazul unei alte licitaţii, respectiv o procedură lansată de Ministerul Dezvoltării pentru achiziţionarea a 16 tramvaie noi ce vor fi livrate Iaşului. Valoarea estimată a contractului este de 184 milioane lei. Totodată, zilele acestea va fi publicat un nou anunţ de licitaţie în SICAP cu un proiect identic, tot de achiziţie a 16 tramvaie noi, de data aceasta procedura fiind organizată de Primăria Iaşi. Ambele proiecte sunt finanţate cu fonduri europene prin intermediul POR 2014 – 2020.

Comentarii