Linșaj mediatico-penal: plângerea primarului Băluță împotriva Newsweek

luni, 24 mai 2021, 08:41
2 MIN
 Linșaj mediatico-penal: plângerea primarului Băluță împotriva Newsweek

Primarul Daniel Băluță de la Sectorul 4 a inventat acuzații aiuristice împotriva unor jurnaliști ai Newsweek România și Libertatea, le-a pus într-o plângere penală către DIICOT și a declanșat un linșaj mediatic prin publicații ca Gândul și Cancan, patronate de un penal.

Pe 15 martie a.c., Newsweek România a publicat un articol intitulat "Contract de 27,6 milioane lei cu dedicație de la primăria lui Băluță", semnat Alexandru Pop.

Potrivit acestui articol, "Primăria Sectorului 4, condusă de pesedistul Daniel Băluță, ține morțiș să atribuie o licitație de 27,6 milioane de lei pentru lucrări de semnalizare rutieră firmei Dumava Semnalizare, patronată de Marius Stelian Varghida.

Motiv pentru care a descalificat celălalt competitor, firma Lindor.

Atât Consiliul Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, cât și Curtea de Apel București, au decis că oferta depusă Lindor corespunde cerințelor impuse de primărie."

O zi mai târziu, pe 16 martie a.c., Libertatea a preluat articolul din Newsweek România, citând sursa, sub următorul titlu: "Cum se luptă primăria condusă de Daniel Băluță să înscrie un singur competitor la licitația pentru un contract de 27,6 milioane de lei". Articolul a fost semnat în Libertatea de către Mihai Toma.

Pe 12 mai a.c., DIICOT (structura centrală) emite citații prin care cheamă la audieri (pe data de 21 mai a.c., vineri) trei persoane în calitate de martori: Alexandru Pop (reporter al Newsweek România), Mircea Marian (senior editor al Newsweek România), Andrei Sabin Orcan (office manager al Newsweek România).

Acuzațiile din acest dosar în care urmărirea penală era declanșată "in rem" (adică fără identificarea făptuitorilor) sunt conform citației: "constituire de grup infracțional organizat" și "șantaj".

Pe 17 mai a.c., luni, citațiile ajung, fizic, la sediul redacției Newsweek România.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii