Lista oligarhilor rusi care si-au ucis nevestele si copiii si apoi s-au sinucis

miercuri, 27 aprilie 2022, 13:15
2 MIN
 Lista oligarhilor rusi care si-au ucis nevestele si copiii si apoi s-au sinucis

Cu puţine zile în urmă, alţi doi oligarhi ruşi au fost găsiţi morţi, după ce, înainte, "şi-ar fi ucis soţiile şi copiii"; sunt ultimii de pe o listă lungă a celor decedaţi în împrejurări suspecte. 

În 2017 a fost publicat un raport despre 38 de oligarhi morţi sau dispăruţi în trei ani; mai recent, doar de la începutul lui 2022, s-au semnalat cel puţin alte şase cazuri asemănătoare:

Vladislav Avaiev

Pe 18 aprilie, Vladislav Avaiev (fost vicepreşedinte al Gazprombank), împreună cu soţia şi fiica sa de 13 ani au fost găsiţi decedaţi în apartamentul lor de lux din Moscova; potrivit versiunii oficiale (agenţia de ştiri TASS, controlată de stat, aşadar de Putin), Vladislav Avaiev i-ar fi împuşcat cu un pistol apoi s-ar fi sinucis.

Serghei Protosenya

După doar două zile, Serghei Protosenya, (fost director al Novatek, cel mai important producător independent de gaze naturale din Rusia, posesor al unei averi de peste 433 de milioane de dolari) "s-a spânzurat" lângă vila din Spania pe care o închiriase împreună cu familia; soţia şi fiica sa de 18 ani fuseseră înjunghiate în propriile paturi. Versiunea oficială seamănă cu cea din cazul Avaiev.

Vasili Melnikov

În luna trecută şi miliardarul rus Vasili Melnikov (fost director al companiei MedStom din domeniul medical) a fost găsit înjunghiat în locuinţa sa din Nizhni Novgorod, la fel ca soţia şi copiii săi. Anchetatorii au declarat că acesta şi-a ucis familia apoi şi-a luat viaţa, tot prin înjunghiere.

Mikhail Watford

Pe la sfârşitul lunii februarie, după începutul invaziei cotropitorilor ruşi în Ucraina, fostul magnat al petrolului şi gazelor Mikhail Watford (care îşi schimbase numele din Tolstoşeya, după mutarea sa în Marea Britanie) "s-a spânzurat" în garajul casei sale din Surrey; din fericire, copiii şi soţia au scăpat nevătămaţi.

Alexander Tiuliakov

Pe 25 februarie, cu trei zile înainte de decesul lui Watford, un fost director al Gazprom, Alexander Tiuliakov, a fost descoperit şi el spânzurat în garajul locuinţei din Sankt Petersburg; deoarece "ar fi lăsat un bilet de adio", varianta oficială este, evident, că "s-a sinucis".

Leonid Shulman

Leonid Shulman, şi el director al Gazprom, ca Tiuliakov, "s-a sinucis" exact la fel ca acesta, însă în ianuarie, înainte de invazia rusă. Şi el ar fi lăsat bilet de adio, aşadar şi despre el se declară, în mod oficial, că s-ar fi sinucis – mai ales că era şi cercetat pentru fraude.

Din câte se pare, lista nu se va termina aici; ea rămâne deschisă…

Traducere şi adaptare după FORTUNE

Comentarii