LIVE – Ceremonia de proclamare oficială a regelului Charles al III-lea

sâmbătă, 10 septembrie 2022, 11:38
2 MIN
 LIVE – Ceremonia de proclamare oficială a regelului Charles al III-lea

Charles al III-lea este proclamat oficial ca nou rege sâmbătă, la Palatul St James din Londra, de către Consiliul de Ascensiune, un organism ceremonial istoric care se reuneşte pentru a desemna pe fiecare dintre noii monarhi ai Regatului Unit. Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege sâmbătă de către Consiliul de Ascensiune într-o ceremonie care va fi urmată de salve de tun şi de citirea proclamaţiei în Londra şi în principalele oraşe ale Regatului Unit – Edinburgh în Scoţia, Belfast în Irlanda de Nord şi Cardiff în Ţara Galilor -, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Consiliul de Ascensiune l-a proclamat pe Charles al III-lea drept noul monarh britanic, după care cei prezenţi ai declarat: "Dumnezeu să-l apere pe Rege". Ceremonia la care aşa-numitul Consiliu de Ascensiune îl va proclama oficial pe Charles al III-lea drept succesor al Elisabetei a II-a a început sâmbătă la Palatul St James din Londra, transmite Drapelul britanic a fost arborat, sâmbătă, la Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, cu ocazia ceremoniilor de proclamare a noului monarh, Regele Charles al III-lea.

Aflat anterior în bernă, ca urmare a decesului Reginei Elisabeta a II-a, steagul va fi arborat până duminică, la ora 13,00. Drapelul va fi coborât din nou în bernă, până după funeraliile de stat ale Reginei. Mii de oameni s-au adunat în faţa Palatului Buckingham din Londra pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia, transmite dpa.

Persoane îndoliate continuă să aducă buchete de flori, lumânări, bileţele şi alte ofrande pe care le depun la porţile Palatului Buckingham, reşedinţa principală din Londra a monarhilor britanici.

Multe dintre ziarele britanice au ales ca fotografiile de pe primele lor pagini să fie publicate pe un fundal negru, pentru a reflecta starea de spirit sumbră ce există în aceste zile pe plan naţional după moartea reginei Elisabeta a II-a, informează DPA.

Fotografii ale regelui Charles al III-lea au fost publicate pe primele pagini ale cotidianelor din Regatul Unit în contextul în care noul suveran britanic deplânge moartea mamei sale, decedată la vârsta de 96 de ani, şi începe să îşi preia responsabilităţile oficiale.

SURSA: Agerpres

 

Comentarii