Lupte grele pe un apartament: juriştii Primăriei au încercat să spulbere un testament din 1977

sâmbătă, 12 iunie 2021, 01:50
3 MIN
 Lupte grele pe un apartament: juriştii Primăriei au încercat să spulbere un testament din 1977

Primăria vrea să pun mâna pe un apartament lăsat de o bătrână, cu limbă de moarte, parohiei de care aparţinea. Femeia a murit fără moştenitori direcţi. Conform legii, în lipsa unor moştenitori legali sau testamentari, bunurile persoanei decedate revin localităţii pe raza căreia se află.

Totuşi, printr-un act scris de mână, Anna Nykulak ceruse ca locuinţa să-i revină parohiei romano-catolice "Adormirea Maicii Domnului" din centrul civic. Actul nu a fost recunoscut ca testament de către Primărie, de unde şi bătălia în instanţă.

Anna Nykulak a decedat în decembrie 2017, în vârstă de 88 de ani. Cunoscuţii acesteia au înştiinţat parohia, care, în lipsa unor rude, s-a ocupat de înmormântare. Ulterior, la parohie s-a prezentat un nepot de văr al bătrânei, venit din Ucraina, căruia i s-au încredinţat actele rămase.

Nepotul nu avea însă drept de moştenire, fiind rudă de gradul 5. Totodată, printre actele femeii s-a găsit şi un testament scris de mână şi datat 1977, prin care parohia era desemnată ca moştenitoare.

Nu de aceeaşi părere a fost şi municipalitatea. În instanţă, Primăria a invocat caracterul neclar al înscrisului.

Femeia scrisese "În caz de moarte subită, tot ceea ce este ca proprietate personală a mea, casă şi tot ce este în ea să treacă în folosul Bisericii Catolice din Iaşi. În cazul unei boli incurabile, a unei paralizii, în cazul în care nu aş mai putea comunica, doresc ca acest act să ajungă la Biserica Catolică. Să fie rugat părintele Patraşcu sau alt preot să-mi dea îngrijirile necesare: Sf. Spovadă şi Sf. Împărtăşanie. Să roage pe o soră de la Biserică să mă îngrijească şi să-i rămână tot ce este în casă. Casa, dacă se va putea vinde, să treacă în folosul Bisericii".

Or, au apreciat reprezentanţii municipalităţii, circumstanţele decesului femeii nu erau cunoscute, deci nu se ştia dacă testamentul era aplicabil. În plus, nu se ştia dacă nu cumva femeia îşi revocase propriul testament în cei 40 de ani care au trecut până la deces şi nici dacă actul chiar fusese scris de mâna femeii.

Oficialii Primăriei au invocat şi faptul că, probabil, în 1977, femeia era doar chiriaş în apartament, nu proprietar. În opinia acestora, ea nu putea dispune prin testament decât de bunurile pe care le deţinea efectiv în proprietate, nu şi de cele obţinute ulterior.

De altfel, actul în sine nici nu era intitulat "Testament", au spus reprezentanţii municipalităţii. În capul paginii, femeia scrisese "În loc de testament".

Cererea parohiei de a se efectua o expertiză grafoscopică a fost acceptată de judecători, demonstrându-se că actul fusese scris de Nykulak. Aceştia au apreciat că formularea "În loc de testament" nu anulează faptul că actul reprezenta concret dorinţele femeii în caz de deces.

În lipsa unor dovezi aduse de Primărie că decesul femeii ar fi avut loc în condiţii care să facă testamentul inaplicabil sau că şi-ar fi revocat testamentul, magistraţii nu au luat în calcul ipotezele ridicate de juriştii municipalităţii.

Ca urmare, magistraţii Judecătoriei au decis că parohia catolică "Adormirea Maicii Domnului" este moştenitoarea de drept a tuturor bunurilor ce au aparţinut Annei Nykulak. Apelul înaintat de Primărie împotriva sentinţei a fost respins miercuri de Tribunal.

Singura cale de atac a municipalităţii a rămas recursul, dacă va putea identifica motive de ilegalitate a celor două sentinţe date până acum.

Comentarii