Mai este în viaţă sau nu liderul cecen Ramzan Kadîrov?

duminică, 17 septembrie 2023, 17:44
3 MIN
 Mai este în viaţă sau nu liderul cecen Ramzan Kadîrov?

În ultimele 24 de ore în media şi pe reţelele de socializare s-au rostogolit mai multe zvonuri conform cărora liderul cecen Ramzan Kadîrov ar fi murit. Probabilitatea morţii este preluată şi de consilierul ucrainean Anton Gerashenko, care nu a confirmat însă informaţia.

”Mai întâi Prigozhin, acum Kadîrov, scriu canalele ruseşti Telegram. Unii spun că a murit deja, alţii că este în stare critică şi a intrat în comă din cauza unei insuficienţe renale grave sau că a fost otrăvit. Până de curând, Prigozhin şi Kadîrov au fost singurele două persoane din Rusia cu resurse de putere semnificative care şi-au permis „discuţii” personale despre cursul războiului. După uciderea lui Prigozhin, am scris imediat că Kadyrov va fi următorul. Să vedem dacă regimul lui Putin chiar se descotoroseşte de tot şi de toţi cei care îşi pot permite autonomia şi propria armată privată puternic înarmată. Dacă Kadyrov moare, situaţia din Cecenia s-ar putea schimba. Va reuşi Putin să păstreze controlul asupra Ceceniei? Va deveni din nou centrul rezistenţei? Aceasta ar putea fi o şansă de care oamenii din Cecenia ar putea profita”, a scris Anton Gerashenko.

Pe contul de Telegram al lui Kadîrov au fost publicate două înregistrări video, de 7 şi 14 secunde, în timp ce liderul cecen apare îmbrăcat în haine groase, de iarnă, alături de mesajul:

”Îi sfătuiesc cu tărie pe toţi cei care nu pot distinge adevărul de minciună pe internet să facă o plimbare în aer liber şi să-şi pună ordine în gânduri. Ploaia este minunat de revigorantă. AKHMAT-POWER! ALLAHLU AKBAR!”.

New York Post a scris sâmbătă că Ramzan Kadîrov a intrat în comă şi că înainte de a deveni inconştient a dat ordin ca medicul său să fie îngropat de viu pentru că ar fi încercat să-l otrăvească.

Canalul rusesc de telegramă VChK-OGPU, care pretinde că deţine informaţii din interior despre forţele de securitate ruseşti, a declarat pe 10 septembrie că sursele susţin că Elkhan Suleymanov, fost viceprim-ministru al Ceceniei şi medic personal al lui Kadîrov, ar fi fost ţinta celui numit „câinele de atac al lui Putin”.

„Se vorbeşte că şSuleymanovţ a fost ucis şi îngropat de viu în pământ”, a declarat canalul, care a fost citat de mass-media ucrainene şi de consilierul pentru afaceri interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, potrivit Newsweek, citat de NY Post.

Moartea lui Suleymanov nu a fost confirmată, dar rapoartele au spus că acesta nu a mai fost văzut din octombrie 2022, când a fost demis din funcţia de viceprim-ministru.

Apoi, spitalizarea lui Kadîrov are loc după ce, în martie, acesta ar fi fost grav bolnav de probleme renale şi l-a adus în capitala cecenă Groznîi pe nefrologul şef al Emiratelor Arabe Unite, sau specialistul în rinichi, pentru a-l trata, a relatat la vremea respectivă jurnalistul kazah Azamat Maytanov, transmite NY Post.

Vezi mai multe detalii pe G4MEDIA

Comentarii