Mai puneți bani pentru întreținere! Se scumpeşte apa cu 20% la Iași. Cât veți plăti?

marți, 23 iunie 2020, 02:02
4 MIN
 Mai puneți bani pentru întreținere! Se scumpeşte apa cu 20% la Iași. Cât veți plăti?

Acum 10 mc de apă cu tot cu canalizare costă în jur de 71 de lei, iar după scumpire aceeaşi cantitate va costa 88 de lei. Creşterea de preţ va intra în vigoare de la 1 august.

În plin an electoral, aleşii judeţului se află în faţa unei măsuri nepopulare pe care trebuie să o adopte. Este vorba de majorarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ApaVital, respectiv aprovizionarea cu apă şi asigurarea evacuării (canalizării) şi epurării apelor uzate. Inclusă în două proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Consiliului Judeţean, aprobarea planului tarifar al societăţii ApaVital este motivată prin analiza cost-beneficiu pentru proiectul Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Iaşi în perioada 2014-2020 pentru apa potabilă, canalizare şi epurare.

„Strategia tarifară constituie condiţie de finanţare a proiectelor de investiţii în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat şi/sau din fonduri nerambursabile“, se arată în primul proiect.

Cât va avea în plus factura consumului de apă

Dacă în ultimii ani aceste ajustări de preţuri au fost nesemnificative, anul acesta, în cazul în care consilierii judeţeni vor aproba modificarea planului tarifar, preţul apei va creşte cu 18,08 la sută. Saltul, care include TVA, înseamnă 78 de bani/mc, de la 4,08 lei/mc la 4,82 lei/mc de „apă potabilă produsă, transportată şi distribuită pentru întreaga arie de operare“.

În mod similar, preţul apei industriale va creşte, începând cu 1 august, de la 3,07 lei/mc, la 3,51 lei (TVA inclus).

Tariful pentru serviciul de canalizare-epurare va ajunge şi el, începând cu luna august, de la 3,03 lei la 3,95 de lei/mc (TVA inclus).

Prin urmare, dacă o familie care consumă 10 mc de apă pe lună plătea până acum aproximativ 71 de lei pentru serviciile ApaVital, din septembrie, când vine factura pe luna august, va avea de plătit aproape 88 de lei.

În următorii trei ani, preţurile vor creşte cu 50 la sută

Dar cum vor evolua tarifele după aceste investiţii? Potrivit proiectului, un nou vârf de majorări va fi în anii 2022-2023, pentru toţi consumatorii casnici şi non-casnici. Astfel, potrivit unuia din cele două proiecte de hotărâre, preţul furnizării apei va creşte cu numai 3,45 la sută anul viitor, cu 11,8 la sută în 2022 şi cu 12,5 la sută în 2023, după care majorările vor scădea sub două procente pe an. Altfel spus, dacă preţul actual pe metrul cub de apă devine 4,82 de lei, anul viitor va fi 4,99, iar în 2022 5,57 lei. În 2023, ultimul an cu un salt consistent, 1 mc de apă va costa 6,27 de lei, cu tot cu TVA.

Serviciul de canalizare ar urma să fie cu 3,39 la sută mai scump anul viitor. Pentru 2022 este prevăzută o scumpire de 12,90 la sută, iar pentru 2023, de 34,2 la sută, urmând ca procentele de majorare a tarifului să scadă sub 1,5 la sută în anii următori. Practic, cu cele două componente ale sale – canalizare şi epurare –, metrul cub de apă uzată va costa 4,08 lei în 2021, 4,61 lei în 2022 şi 6,19 lei în 2023.

Motivele scumpirilor

Este un plan tarifar asemănător celui impus la precedenta rundă de investiţii, când, în clasamentul naţional, preţul apei la Iaşi era pe locul 10, iar acum este mai jos de locul 30, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al societăţii de furnizare a apei. Cât priveşte serviciile de canalizare, acestea necesită substanţe de epurare care, la rândul lor, au un cost însemnat, a adăugat Răzvan Manolache.

Un alt motiv pentru care costurile vor creşte mai repede în următorii trei ani este că ApaVital va trebui să ramburseze creditul de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pe care îl va folosi ca parte de cofinanţare în cadrul proiectului POIM, în sumă de 25 de milioane de euro. Proiectul finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, care depăşeşte o jumătate de miliard de euro, a impus, aşa cum am mai relatat, strategia de tarifare pe următorii cinci ani.

Aşa cum am mai relatat, uriaşa investiţie se va concretiza în infrastructura instalaţiilor de transport, pompare, epurare, respectiv a serviciilor de construire a reţelelor de apă şi canalizare în 29 de aglomerări urbane. Beneficiari vor fi 41 de unităţi administrativ-teritoriale – mai exact, 113 localităţi. Peste 190 de mii de ieşeni, o cincime din populaţia judeţului, vor beneficia de extinderea alimentării cu apă şi a reţelei de canalizare.

Comentarii