Manager Spitalul CFR: La ATI, paturile sunt ocupate permanent, rata deceselor trece de 50%

miercuri, 07 aprilie 2021, 01:56
2 MIN
 Manager Spitalul CFR: La ATI, paturile sunt ocupate permanent, rata deceselor trece de 50%

Reţeaua sanitară ieşeană "gâfâie" sub povara pandemiei COVID 19. Ieri, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului "Sfântul Spiridon" erau nouă pacienţi COVID pe ventilator şi alţi patru cu necesar de oxigen. “În plus sunt mulţi, foarte mulţi suspecţi la care aşteptăm rezultatul", a spus prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU Iaşi. 

Aici, niciodată la început de zi, nu se ştie câţi vor trece de uşile rabatabile dincolo de care se aud doar aparatele şi câţi vor rămâne afară. La UPU “Sf. Spiridon" sunt 10 paturi ATI COVID şi 10 paturi COVID cu administrare de oxigen. Şi la celelalte spitale, tabloul este aproape acelaşi. “Situaţia cu care ne confruntăm acum nu este una roz deloc. Suntem cu toate paturile ocupate. Încercăm să mai facem o extindere. Din păcate la noi, locurile sunt ocupate de pacienţi cu forme severe spre grave de boală. Dacă Spitalul CFR, atunci când pandemia era într-o zonă de răgaz, a început cu un efectiv de 50 de paturi, acum am ajuns la 70. La ATI sunt şapte paturi ocupate 24 de ore din 24 de ore, şapte zile pe săptămână din şapte. Cum se eliberează un pat, se şi ocupă", a declarat Mihai Glod, managerul Spitalului CFR Iaşi, unitate sanitară intrată încă din primul val al pandemiei în luptă.

Citește și: Opt bolnavi de COVID aşteptau, ieri, în Urgenţe, eliberarea unui pat la ATI

Aici, vârstele pacienţilor sunt cuprinse între 25 şi 92 de ani. “Ne îngrijorează această situaţie din acest val trei pentru că evoluţia este mult mai severă faţă de ceea ce am avut în primele luni. Pacienţii sunt doar asistaţi la domiciliu şi la noi ajung doar formele severe, acolo unde unde numai există soluţii de tratament în ambulatoriu. Iar la noi soluţiile sunt limitate. Pe sector COVID rata deceselor este de 1%, iar la ATI COVID este de 50% şi peste", a adăugat Mihai Glod. Ieri, ratele de infectare menţineau în continuare municipiul Iaşi şi Hârlăul în prima treaptă a scenariului roşu, alături de comunele Cristeşti, Holboca şi Oţeleni. Peste 4 cazuri de îmbolnăvire/1.000 locuitori erau în Aroneanu (5,70), Bârnova (6,89), Miroslava (4,41) şi Valea Lupului (5,83). Tot ieri, la Iaşi erau raportate, la ora 13, şase decese şi două paturi libere la ATI COVID.

Citește și: Paturi din zone non-Covid, date pentru ATI. Cîțu: "Nu reinventăm noi apa caldă"

Comentarii