Mandatul lui Vasile Arhire în conducerea TVR Iași nu a mai fost prelungit

miercuri, 23 martie 2022, 11:26
3 MIN
 Mandatul lui  Vasile Arhire în conducerea TVR Iași nu a mai fost prelungit

Conducerea TVR Iași a fost schimbată din funcție, anunță Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR

”În urma sesizărilor făcute de către organizația noastră, au fost trimise două comisii de cercetare administrativă pentru a verifica abuzurile semnalate de către membrii MediaSind TVR împotriva directorului executiv al TVR Iași, Vasile Arhire (foto) și al producătorului executiv de la TVR Craiova, Mirela Giodea. (amănunte aici: MediaSind cere înlocuirea de urgență a conducerii TVR Iași cu o echipă managerială competentă! și aici: MediaSind cere stoparea de urgență a campaniei de hărțuire și umilire a angajaților de la TVR Craiova!  )”, a precizat sindicatul.

Începând cu data de 15 martie 2022, celor doi șefi abuzivi nu li s-au mai reînnoit mandatele, fiind schimbați din funcție cu Gabriela Baiardi și Alina Cojocaru, jurnaliști profesioniști care au fost numiți în respective funcții de conducere.

La sfârșitul anului trecut, jurnalista Oana Lazăr de la TVR Iași a publicat o  avertizare publică prin care a tras un semnal de alarmă privind situația dramatică în care a ajuns una dintre cele mai importante stații teritoriale ale Televiziunii publice, din cauza incompetenței și a abuzurilor  echipei manageriale formată din Horia Gumeni, coordonator cu atribuții de director și Vasile Arhire, coordonator cu atribuții de Director executiv. Într-o scrisoarea deschisă, Oana Lazăr a cerut demisia lui Vasile Arhire (foto), coordonatorul editorial al stației, care a fost acuzat ca fiind principalul responsabil al declinului profesional al TVR Iași.  Acestuia i s-a reproșat transformarea stației în propriul SRL prin atacarea constantă a prestigiului și demnității  profesioniștilor din instituție. Semnatar al unui angajament cu fosta Securitate, Vasile Arhire este acuzat indirect de cenzură pentru că  intervenea brutal în politica editorială, cu scopul promovării unor persoane apropiate sau a unor grupuri de interese economice și politice.  (amănunte aici: Conflict la TVR Iaşi. Jurnalista Oana Lazăr îi ceredemisia directorului executiv Vasile Arhire: „A confiscat emisiunile pentrua-şi plăti datorii vechi“)

Nemulțumită de amploarea scandalului care a ajuns inclusiv în presă, conducerea TVR a reacționat prompt prin trimiterea la Iași, în zilele de  8 și 9 decembrie 2021,  a unei Comisii de cercetare administrativă, formată din directorul editorial al TVR, Cezar Ion,  coordonatoarea cu atribuții de Director al Direcției de Programe și a TVR 2, Carla Tompea și juristul Mircea Duca. Pe întreaga perioadă a  audierilor și a administrării de probe, la lucrările Comisiei au participat  președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac și președintele MediaSind TVR, Sorin Torică, în baza mandatului de reprezentare acordat de membra de sindicat Oana Lazăr,  precum și la solicitarea președintei MediaSind Iași, Maria Florea.

La aceste  audieri, mai mulți angajați și foști angajați ai stației au confirmat problemele semnalate de către jurnalista Oana Lazăr, modul discreționar și neprofesionist prin care Vasile Arhire conduce activitatea editorială, arătând că stația a pierdut mulți profesioniști din cauza atitudinii dictatoriale a “șefului de facto” al TVR Iași. Atât contestatarii actualei conduceri, cât și susținătorii acesteia, au semnalat în cadrul audierilor, încălcări flagrante ale legislației muncii, cum ar fi nerespectarea atribuțiilor din fișele de post, a timpului de lucru, dar și lipsa unui plan de carieră și a unui salariu motivant, majoritatea angajaților, indiferent de anii de vechime,  aflându-se la minimul grilei salariale.

Mai multe informații, pe mediasind

Comentarii