Marea Britanie a luat în calcul exterminarea tuturor pisicilor, la începutul pandemiei

joi, 02 martie 2023, 15:35
2 MIN
 Marea Britanie a luat în calcul exterminarea tuturor pisicilor, la începutul pandemiei

Guvernul britanic a luat în calcul posibilitatea exterminării tuturor pisicilor de companie în primele zile ale pandemiei de Covid, a declarat un fost secretar de stat, citat de The Guardian. 

Nu era clar dacă pisicile domestice pot transmite coronavirusul, a afirmat James Bethell. El a declarat pentru Channel 4 News: „Ceea ce nu trebuie să uităm este cât de puţin am înţeles despre această boală. A existat un moment în care nu ştiam foarte clar dacă animalele domestice pot transmite boala. De fapt, la un moment dat, a existat ideea că ar putea fi nevoie să cerem publicului să extermine toate pisicile din Marea Britanie. Vă puteţi imagina ce s-ar fi întâmplat dacă am fi vrut să facem asta?”.

În iulie 2020, în plină criză Covid, proprietarii de pisici au fost avertizaţi să nu-şi sărute animalele de companie după ce o femelă siameză a devenit primul animal cunoscut în Marea Britanie care a contractat boala.

Margaret Hosie, profesor de virologie comparată la Universitatea din Glasgow, care a condus programul de depistare, i-a sfătuit atunci pe proprietarii de pisici să „respecte o igienă foarte atentă”.

Şeful lui James Bethell de la acea vreme, fostul ministru al Sănătăţii Matt Hancock, se confruntă cu o serie de acuzaţii bazate pe o scurgere de peste 100.000 de mesaje WhatsApp. Mesajele oferă o perspectivă asupra modului în care a funcţionat guvernul britanic la începutul pandemiei. Printre acestea se numără sugestia că Hancock a respins sfatul medicului-şef al Angliei, profesorul Sir Chris Whitty, de a testa anti-Covid toate persoanele care intră în centrele de îngrijire a bătrânilor din Anglia.

 

Comentarii