Marea Britanie: Refugiaţii ucraineni ar putea fi cazaţi în palatele oligarhilor ruşi

vineri, 04 martie 2022, 17:19
3 MIN
 Marea Britanie: Refugiaţii ucraineni ar putea fi cazaţi în palatele oligarhilor ruşi

Viceprim-ministrul britanic și ministrul justiției, Dominic Raab, a încercat să apere pachetul de sancțiuni al Marii Britanii de criticile conform cărora a fost mai slab și mai lent decât cel aplicat de Uniunea Europeană, relatează Huffington Post.

Ministrul Raab a spus că va anunța în curând planurile de a opri oligarhii aliați ai lui Putin să folosească sistemul de justiție al Marii Britanii pentru a reduce la tăcere criticii, jurnaliștii și universitarii din Rusia.

Și întrebat la postul de radio LBC dacă Marea Britanie ar putea confisca proprietăți deținute de elitele ruse ca pedeapsă pentru invazia Moscovei în Ucraina, Raab a spus: „Da, dacă avem dovezile și baza legală, atunci o vom face”.

Presat dacă va sprijini utilizarea acelor proprietăți pentru a găzdui refugiații ucraineni – așa cum a cerut ministrul pentru locuințe Michael Gove – Raab a răspuns: „Da, absolut.

„Ne uităm la totul pe rând, este un efort de echipă în întreaga guvernare, de la ministrul de externe și apărare până la Michael Gove și, desigur, prim-ministrul conduce acest efort cu vigoare”.

În ciuda presiunii politice, guvernul se confruntă cu întrebări cu privire la motivul pentru care proprietarul clubului de fotbal Chelsea și aliatul lui Putin, Roman Abramovici, rămâne nesancționat.

De asemenea, a fost criticat pentru faptul că a impus sancțiuni doar oligarhilor Alisher Usmanov și Igor Shuvalov abia aseară, când UE l-a sancționat pe Shuvalov din 23 februarie.

În mod similar, guvernul a fost, de asemenea, forțat să facă o întoarcere de 180 de grade în privința perioadei de grație de 18 luni pentru care a oferit-o inițial oligarhilor pentru a-și declara bunurile imobiliare, ceea ce a stârnit temeri că mulți își vor transfera banii de pe piața imobiliară din Regatul Unit și în refugii sigure în altă parte.

Dar Raab a spus că a fost o „diferențiere falsă” să sugereze că UE impus sancțiuni mai rapid împotriva Moscovei decât UK.

„Întrebarea nu este dacă sunt persoane fizice sau companii – este locul spre care se scurg banii”, a declarat Raab la BBC. “Am fost în avangarda acțiunii și, desigur, ceea ce este cu adevărat important este să acționăm în comun cu aliații noștri, europeni, americani și alți aliați NATO.”

„De exemplu, am sancționat mai multe bănci rusești decât UE, inclusiv Sberbank, care este cea mai mare bancă rusă. Am clarificat și am introdus măsuri pentru ca trei milioane de companii rusești să nu obțină împrumuturi sau să fie listate la bursa din Marea Britanie. Aceste măsuri – și fiecare țară are regimuri de sancțiuni ușor diferite – sunt toate menite să strângă lațul, dacă doriți, și să sugrume finanțele care alimentează mașina de război a lui Putin” a mai spus vice-prim ministrul Raab.

 

Comentarii