Marea prescriere: doi administratori de firme care au făcut raportări false la Casa de Sănătate a Armatei au scăpat de condamnări

vineri, 03 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Marea prescriere: doi administratori de firme care au făcut raportări false la Casa de Sănătate a Armatei au scăpat de condamnări

Doi administratori de firme de servicii medicale au scăpat basma curată după ce au făcut raportări false pentru a-şi rotunji veniturile. Ei au cerut Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării (OPSNAJ) decontarea a mii de consultaţii acordate unor pacienţi decedaţi, de fapt. Trimişi în judecată pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri, ei s-au împăcat cu OPSNAJ, aşa că au fost condamnaţi în primă instanţă doar pentru a doua infracţiune. Până să se termine apelul, răspunderea penală pentru aceasta s-a prescris.

Lavinia Dimitriu a fost acuzată că în perioada 2012-2015 introdusese în raportările lunare înaintate spre decontare către OPSNAJ 2.093 de menţiuni false cu privire la servicii medicale care în realitate nu fuseseră prestate. Obţinuse astfel un folos necuvenit de 27.400 lei, în paguba OPSNAJ. Al doilea administrator, Constantin Paulin, introdusese în raportări, în aceeaşi perioadă, 3.140 de menţiuni false, consecinţa fiind un prejudiciu adus OPSNAJ de 36.300 lei. Numărul menţiunilor false era de aproximativ 10%, celelalte fiind corecte. Medicii angajaţi la societăţile conduse de cei doi semnaseră raportările fără a verifica fiecare menţiune în parte, convinşi fiind că acestea erau corecte. Nu-şi bătuseră capul să compare fiecare CNP din raportări cu cele din registrele proprii de consultaţii.

Administratorii Medex SRL, respectiv Transmed Expert SRL au fost condamnaţi doar pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, la câte un an şi şase luni de detenţie. În plus Dimitriu a primit şi o amendă penală de 30.000 lei, iar Paulin, una de 40.000 lei. „Motivul săvârşirii infracţiunilor a fost de a obţine sume de bani suplimentare, inculpaţii declarând că urmăreau să folosească banii în interesul organizării societăţilor pe care le administrau, pentru plata salariilor, a taxelor şi a impozitelor, precum şi a cheltuielilor curente ale societăţilor. Inculpaţii au pus mai presus interesele financiare ale societăţilor pe care le administrau faţă de drepturile pacienţilor de a avea acces în mod gratuit la servicii medicale de bază”, au justificat magistraţii decizia.

Sentinţa a fost contestată de cei doi administratori, care au arătat în mod expres că se impune încetarea procesului ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. A fost practic singurul punct de dezbatere pe parcursul apelului şi nici nu a durat mult. Magistraţii Curţii de Apel au rămas în pronunţare încă de la primul termen. Ei au constatat că decizia din mai anul trecut a Curţii Constituţionale privitoare la prescripţie, care a eliminat temporar posibilitatea întreruperii termenului de prescriere, era, într-adevăr, aplicabilă în acest caz. Pentru fals în înscrisuri, termenul general de prescripţie era de 5 ani de la comiterea faptei. Se mai adăugau două luni, corespunzând perioadei în care a fost decretată starea de urgenţă în 2020. Chiar şi aşa, termenul de prescripţie se împlinise pentru amândoi administratorii în lunile aprilie-mai 2020. Ca urmare, cei doi au fost exoneraţi de pedepse. Singurul lucru obţinut de procurori a fost desfiinţarea înscrisurilor false.

Comentarii