Comunicat de presă

Marius Bodea, apel la prim-ministrul Dăncilă: Moldova Vrea Autostradă!

luni, 22 iulie 2019, 12:59
2 MIN
 Marius Bodea, apel la prim-ministrul Dăncilă: Moldova Vrea Autostradă!

Premierul Dăncilă a spus, ieri, că vrea declararea în CSAT a autostrăzii Comarnic – Brașov ca fiind de importanţă naţională şi realizarea acesteia din fonduri guvernamentale, în condițiile în care "birocraţia este destul de mare", iar în ţară "s-a format această instituţie a contestaţiilor”. Așadar, soluţia PSD pentru ca această autostradă să fie realizată este finanțarea din fonduri guvernamentale și transformarea acesteia, printr-o decizie a CSAT, într-un obiectiv de interes național.  Această declarație este o recunoaştere implicită a Guvernului că A8 (Ungheni-Iași-Tg. Mureș) nu este de “interes naţional” şi nu poate fi făcută din cauza “birocraţiei”.

Fac apel la doamna Dăncilă să se trezească în al 12-lea ceas și să înțeleagă că autostrada Moldova – Transilvania (Ungheni – Iași – Tg. Mureș) este de interes național nu doar pentru România, dar și pentru Republica Moldova, căreia țara noastră s-a oferit să îi sprijine parcursul de apropiere de UE.

Realizarea autostrăzii Moldova-Transilvania este un proiect convergent nu doar cu interesul național (legarea regiunilor istorice ale României și reducerea decalajelor economice dintre acestea), ci și cu politica de vecinătate a României și a Uniunii Europene.

Doamna Dăncilă, regiunea de Nord-Est este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Locuitorii din Moldova câştigă cu 40% mai puţin decât  media naţională, iar investiţiile străine directe sunt insignifiante. Deşi Regiunea de Nord-Est are cea mai mare populaţie dintre toate regiunile de dezvoltare ale României, aportul la Produsul Intern Brut Naţional este de aproximativ 10%. În acelaşi timp, Regiunea de Nord-Est are cel mai scăzut PIB/locuitor dintre regiunile Uniunii Europene (aprox. 25%), iar 70% din valoarea exporturilor realizate în regiunea de Nord-Est sunt orientate către statele din zona euro.

Principalul motiv pentru înapoierea economică a Regiunii de Nord-Est este, fără nicio îndoială, lipsa unei autostrăzi care să ne lege de Vestul României și Vestul Europei. Creșterea bunăstării, atragerea investitorilor și crearea de noi locuri de muncă în Regiunea de Nord-Est sunt indisolubil legate de realizarea autostrăzii Moldova –Transilvania.

Consider că izolarea unei regiuni cu 4 milioane de locuitori afectează siguranța națională și pentru că în Regiunea de Nord-Est exodul tinerilor este masiv, iar nivelul de excludere socială din cauza sărăciei este unul ridicat.

Autostrada Moldova – Transilvania este o problemă de interes național, poate chiar mai importantă decât Comarnic – Brașov!

 

Marius Bodea

Deputat PNL Iași

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii