Matematicianul Adrian Constantin a câştigat Premiul Nobel al Austriei

duminică, 21 iunie 2020, 16:18
1 MIN
 Matematicianul Adrian Constantin a câştigat Premiul Nobel al Austriei

Matematicianul Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena, a câştigat Premiul Wittgenstein. Acesta este cel mai valoros premiu ştiinţific acordat în Austria. Premiul Wittgenstein este considerat Nobelul Austriei întrucât din juriu au făcut parte doi laureaţi Nobel. Matematicianul Adrian Constantin este un specialist în valurile şi curenţii din oceane şi atmosferă. Românul s-a ocupat de modelarea matematică a curenţilor şi valurilor care au un rol important în fenomenul climatic El Niño, dar şi în alte dezastrele naturale, precum tsunami, scrie FWF, citat de Mediafax.

Specialiştii spun că numeroase mişcări importante au loc în atmosferă şi oceane ce pot fi descrise ca fiind curenţi sau valuri. Deşi au fost mult simplificate, modelele anterioare nu ţin cont de multe aspecte relevante din punct de vedere geofizic. Cu premiul Wittgenstein, Adrian Constantin ar dorit să elimine aceste lacune şi să ofere descrieri matematice detaliate ale proceselor fizice.

"Adrian Constantin a adus contribuţii inovatoare la matematica propagării valurilor”, a spus juriul START Wittgenstein în motivarea deciziei de a acorda premiul, conform sursei citate. Adrian Constantin s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timişoara, unde a urmat Liceul Teoretic Nikolaus Lenau. Adrian Constantin este profesor la catedra de matematică a Universităţii din Viena din 2008. Domeniile de cercetare includ ecuaţii diferenţiale neliniare, parţiale în domeniul mişcărilor fluide şi descrierile matematice ale fenomenelor naturale.

Cititi materialul integral pe romaniatv.net

 

Comentarii