Materie primă pentru droguri, produsă în România. A fost arestată o persoană din conducerea Asociaţiei Producătorilor de Medicamente

marți, 14 martie 2023, 19:58
1 MIN
 Materie primă pentru droguri, produsă în România. A fost arestată o persoană din conducerea Asociaţiei Producătorilor de Medicamente

România avea un rol cheie în cea mai mare rețea de producție de droguri descoperită în Europa. O fabrică de medicamente care funcționa aparent legal la noi era, în realitate, sursa de materie primă pentru alte două fabrici de droguri din Polonia și Cehia și câteva rețele locale din alte state. Profitul făcut era uriaș – anchetatorii estimează că într-un an și jumătate, cât a funcționat rețeaua alimentată de fabrica din România, gruparea a încasat aproape jumătate de miliard de euro. 

Doi români, alături de alți cetățeni străini, ar fi înființat această grupare care a acționat în 6 state europene. Ei scoteau din circuitul legal al producerii de medicamente mai multe substanțe, pentru a le folosi ulterior la fabricarea metamfetaminei. Acest lucru s-ar fi întâmplat în laboratoare clandestine din Polonia și Cehia, cu ajutorul acestor precursori obținuți în România. Anchetatorii spun că fabrica din țara noastră a fost înființată încă din 1990 și avea ca obiect de activitate producția de medicamente. Compania îngloba această materie primă într-un medicament, în așa fel încât atunci când era dizolvat se extrăgea substanța principală folosită la fabricarea drogurilor.

Laurenţiu Huică, fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti pentru 30 de zile, alături de un alt cetăţean român, într-un dosar privind producerea unor mari cantităţi de droguri (metamfetamină), au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Maimult, pe digi24

Comentarii