Mătuşa şi unchiul celebrului autor Yuval Noah Harari s-au aflat într-un kibutz atacat de Hamas. Reacţia istoricului

miercuri, 25 octombrie 2023, 10:25
2 MIN
 Mătuşa şi unchiul celebrului autor Yuval Noah Harari s-au aflat într-un kibutz atacat de Hamas. Reacţia istoricului

Istoricul israelian Yuval Noah Harari s-a alăturat academicienilor și activiștilor pentru pace din țara sa de origine într-un atac asupra "indiferenței" unor progresiști americani și europeni față de atrocitățile comise de Hamas, acuzându-i de "insensibilitate morală extremă" și de trădarea politicilor de stânga.

Harari – autorul cărților de succes "Sapiens" și "Homo Deus" – s-a alăturat altor 90 de semnatari ai unei declarații care exprimă dezamăgire față de "elemente din stânga globală … până acum, partenerii noștri politici" care "au justificat acțiunile Hamas".

La 47 de ani, Harari, care a devenit recent un activist politic de înalt profil în Israel, s-a opus coaliției populiste de dreapta condusă de Benjamin Netanyahu și planului său de slăbire a supravegherii judiciare. El a spus pentru The Guardian că a intervenit după ce a discutat cu activiști pentru pace din țara sa natală, care erau "complet devastati" și se simțeau "abandonați și trădați de presupușii lor aliați" în eforturile pentru pace, după ce academici, artiști și intelectuali au semnat scrisori care nu au condamnat Hamas.

Mătușa și unchiul lui Harari au locuit într-unul dintre kibutz-urile vizati de atacurile Hamas, în care au fost uciși mai mult de 1.400 de oameni și mai mult de 220 de persoane au fost luate ca ostatici. Ei au supraviețuit ascunzându-se în timp ce oameni înarmați au mers din casă în casă ucigându-și vecinii.

Vorbind despre reacția unor părți din stânga din SUA și Europa în timpul unei vizite la Londra, Harari a spus că a fost "șocant să auzi unele dintre reacțiile care nu numai că nu au condamnat Hamas, dar au pus toată responsabilitatea asupra Israelului" și să vezi "lipsa de solidaritate cu privire la atacurile groaznice asupra civililor israelieni".

Scrisoarea, la care au semnat și celebrul romancier israelian David Grossman, a spus: "Nu ne-am imaginat niciodată că indivizii din stânga, susținători ai egalității, libertății, justiției și bunăstării, ar dezvălui o insensibilitate morală extremă și o iresponsabilitate politică atât de mare."

Concluzia a fost: "nu există nicio contradicție între opoziția fermă față de supunerea și ocupația israeliană a palestinienilor și condamnarea fără echivoc a actelor brutale de violență împotriva civililor nevinovați. De fapt, fiecare stângist consecvent trebuie să aibă ambele poziții în același timp."

Harari a citat o declarație a 30 de grupuri de studenți de la Harvard emisă a doua zi după atacuri, care spunea că "regimul israelian este pe deplin responsabil pentru toată violența în desfășurare". El a spus că acest lucru sugerează că "persoanele care au ucis copii nu au nici măcar 1% responsabilitate, iar 100% din responsabilitate aparține Israelului". (Preluare din The Guardian)

 

Comentarii