Meci întors de la centru

luni, 16 decembrie 2019, 02:43
5 MIN
 Meci întors de la centru

Politehnica Iaşi – Gaz Metan Mediaş 1-2 (0-0), în etapa a XXI-a a Ligii I de fotbal. Poli a jucat de la egal la egal cu o echipă cu un lot net superior, a deschis scorul, dar a fost egalată dintr-un penalty gratuit acordat oaspeţilor. Gazdele au căzut şi au pierdut după ce au mai încasat un gol, tot din penalty, cu cinci minute înainte de final

 

 

 

Poli: Târnovanu – Onea, Frăsinescu, Diallo, Radu – Breeveld (’65 – Fr. Cristea) – Platini, Passaglia, Loshaj, Popadiuc (’78 – Horşia) – A. Cristea (’53 – Bălan). Antrenor: Mihai Teja.

Gaz Metan: Pleşca – Pleaşcă, Larie, M. Constantin, Velisar – Fofana, Diakota (’57 – Roşu) – Ely, Olaru (’89 R. Popa), Dumitru (’72 Chamed) – S. Buş. Antrenor: Edi Iordănescu.

Cartonaşe galbene: Diallo (’34), Breeveld (‘45^1), Frăsinescu (’52) – Diakota (’32), Chamed (’87), Olaru (’88).

Arbitri: Horaţiu Feşnic; Bogdan Gheorghe, Daniel Hulubei.

 

1-0, min. 55: Breeveld aruncă mingea peste apărarea oaspeţilor, Bălan nu ajunge la minge, Pleşca scapă balonul în piciorul atacantului ieşean, care deschide scorul;

1-1, min. 76: Diallo respinge mingea în careu, Buş cade, Feşnic acordă un penalty gratuit, M. Constantin transformă;

1-2, min. 85: M. Constantin transformă penaltiul acordat după un fault comis în careu de Diallo asupra lui Olaru.

 

Politehnica Iaşi a ratat o şansă importantă de a se ridica din genunchi sâmbătă, când a apărut pentru ultima dată pe teren propriu în 2019. Deşi a trecut prin momente irespirabile în săptămâna premergătoare disputei cu Gaz Metan Mediaş, iar diferenţa de valoare dintre loturi era evidentă, Poli a jucat de la egal la egal cu trupa care are şanse mari de a intra în play-off. Mai mult, gazdele au deschis scorul în minutul 55, după o eroare a lui Pleşca, Bălan punctând cu noroc. Totul s-a năruit însă după un penalty inventat de Horaţiu Feşnic, pe care Marius Constantin l-a transformat în minutul 76. Poli a mai avut o singură reacţie (Frăsinescu a şutat modest, din poziţie bună, în minutul 80), şi a căzut total în ultimele minute. Gaz a punctat, tot prin Constantin, tot din 11 metri, cu cinci minute înainte de final, şi a mai avut alte două ocazii în prelungiri, prin Ely şi Buş, ultimul recidivând după ratările importante pe care le-a semnat şi în minutele 43 şi 63.

Până la prima ocazie a oaspeţilor, de pe finalul primului act, Poli avusese un uşor plus pe fondului unui joc echilibrat. Gazdele au avut şi câteva momente importante în care puteau deschide scorul: în minutul 17, Pleşca s-a remarcat la şutul foarte bun expediat de Andrei Cristea. Atacantul ieşean a trimis apoi în blocaj în minutul 29 şi, în aceeaşi fază, periculos, spre poarta ardelenilor, Breeveld, absolut liber, ratând întâlnirea cu balonul.

Trăgând linie, Horaţiu Feşnic poate avea pe conştiinţă Politehnica, echipă care, după ce a obţinut un singur punct în ultimele şapte meciuri, se află în comă profundă.

 

Susţinere pentru Ionuţ Popa

 

^ Cel mai apreciat antrenor al Politehnicii de după ’89, Ionuţ Popa, care are probleme serioase de sănătate, nu a fost uitat în Iaşi. La iniţiativa fostului şef al galeriei ieşene, Sergiu Melinte, acum angajat al clubului, un banner cu chipul lui “Popică”, pe care scria “Respect total, 100% ieşean”, a fost afişat în momentul intrării echipelor pe teren. O poză a tehnicianului a fost afişată şi în galerie, numele lui Popa a fost scandat des de spectatori, iar câteva persoane au circulat prin tribune, strângând bani pentru fostul antrenor. Acesta are nevoie de fonduri pentru a putea urma un tratament medicamentos foarte scump. Contul în care se pot face donaţii pentru Ionuţ Popa este cel al fiicei sale, Medamira Popa: RO51RZBR000060011415017, Raiffeisen Bank. ^ Rezerve neutilizate la gazde au fost Cobrea, Assulin, Şerban şi Carlone. ^ Teja a antrenat la Mediaş, unde au jucat Frăsinescu, Breeveld şi Diallo, ultimul fiind cel implicat în cele două faze de penalty. Pleşca a apărat la Poli în trecut. ^ Faţă de alte meciuri, Teja a fost extrem de agitat, antrenorul ţipând foarte des. ^ Jucătorii medieşeni care au obţinut penaltiurile, Olaru şi Sergiu Buş, au bifat la Iaşi a 100-a prezenţă în Liga I. ^ Puţinii spectatori prezenţi la meci au fost extrem de supăraţi la final. Principala ţintă a contestatarilor a fost preşedintele Politehnicii, Adrian Ambrosie, căruia i s-a reproşat calitatea extrem de modestă a lotului de jucători, dar şi faptul că le-a plătit fotbaliştilor salariile în avans. Critici a primit şi primarul Iaşului, Mihai Chirica, căruia i s-a cerut să se implice pentru a face ordine la un club condus prost.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Mihai Teja: “Nu înţeleg faza de la primul penalty. Horaţiu, cum poţi să dai penalty la faza aceea? Eu nu pot să-mi dau seama! M-am uitat şi pe reluări şi am văzut că jucătorii de la Gaz nici măcar nu protestau! Se aşteptau să fie fault în atac! Nu e normal să dai un asemenea penalty. I-am şi spus lui Horaţiu că nu e normal. De unde până unde ai văzut tu penalty? Nu m-a afectat că s-a vorbit despre demisia mea, mă afectează că nu putem câştiga puncte. Conducem tot timpul şi pierdem. E greu însă să te baţi într-un meci pe care am fost silit să-l termin cu patru jucători under 21 pe teren, din lipsă de soluţii pe bancă. Să nu se uite că atunci când am venit la Iaşi am găsit trei jucători, iar obiectivul a fost salvarea de la retrogradare. Suntem cu moralul la pământ. Aşteptăm ultimul meci, pe care-l vom aborda la victorie, apoi tragem linie şi vedem ce vom face”.

Edi Iordănescu: “Ştiam că Iaşul pică în repriza a doua, statisticile sunt clare. În prima repriză am fost puţin crispaţi, iar Iaşul ne-a dominat. În repriza a doua, ne-am revenit, am făcut o tranziţie bună, am întors rezultatul. Poate fi o perioadă istorică pentru Mediaş. Ieşim din insolvenţă, anul trecut am câştigat play-out-ul, anul ăsta ne putem califica în play-off. Am avut o ofertă concretă să plec de la Gaz Metan, dar în niciun moment nu am luat în calcul să plec de aici. De o lună apar pe diverse liste. Fac apel să nu mai fiu pus pe nicio listă, pentru că viitorul meu, cel puţin până în vară, e la Mediaş, cu care vreau să intru în play-off”.

 

foto: Adrian CUBA//Agerpres

 

 

 

 

Comentarii