Medicamentul-minune pentru slăbit Wegovy, aprobat în SUA pentru reducerea riscului de atac cerebral şi de cord

duminică, 10 martie 2024, 16:15
2 MIN
 Medicamentul-minune pentru slăbit Wegovy, aprobat în SUA pentru reducerea riscului de atac cerebral şi de cord

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat utilizarea medicamentului pentru slăbit Wegovy al companiei daneze Novo Nordisk pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral şi atac de cord la adulţii supraponderali sau obezi care nu au diabet, informează Reuters și News.ro.

Medicamentul Novo Nordisk pentru diabet Ozempic, utilizat pe scară largă, şi medicamentul pentru pierderea în greutate Wegovy, ambele cunoscute chimic sub numele de semaglutidă, aparţin unei clase de medicamente numite agonişti GLP-1.

Dezvoltate iniţial pentru diabetul de tip 2, aceste medicamen reduc, de asemenea, pofta de mâncare şi fac stomacul să se golească mai lent.

Pacienţii care sunt obezi sau supraponderali prezintă „un risc mai mare de deces cardiovascular, atac de cord şi accident vascular cerebral”.

„Oferirea unei opţiuni de tratament care s-a dovedit că reduce acest risc cardiovascular este un progres major pentru sănătatea publică”, a declarat John Sharretts, directorul diviziei pentru diabet, tulburări lipidice şi obezitate a FDA.

Milioane de oameni iau deja medicamentele GLP-1 ale Novo, dar aprobarea FDA a acestora pentru beneficiile pentru inimă este probabil să deschidă utilizarea acestora pentru mai mulţi pacienţi.

Dr. Chad Weldy, cardiolog la Universitatea Stanford, a spus că de obicei a lăsat echipa de asistenţă primară pentru a iniţia şi monitoriza terapia cu medicamente precum Wegovy, dar a spus că probabil va trebui să se schimbe.

„Grupurile de cardiologie vor trebui să încorporeze pe deplin aceste terapii în clinică şi să construiască un flux de lucru clinic pentru a gestiona creşterea dozei, efectele secundare şi aprobarea asigurărilor”, a spus el.

Profesioniştii din domeniul sănătăţii ar trebui să monitorizeze pacienţii care iau medicamentul pentru apariţie unor boli de rinichi, retinopatie diabetică şi depresie sau comportamente sau gânduri suicidare, a spus FDA.

Comentarii