Medici ieşeni care au început anul în sala de operaţie: tumoră pe creierul unui copilaş de 3 ani. Declaraţia sfâşietoare a mamei

vineri, 05 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Medici ieşeni care au început anul în sala de operaţie: tumoră pe creierul unui copilaş de 3 ani. Declaraţia sfâşietoare a mamei

Una dintre primele operaţii din 2024 de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a fost extirparea unei tumori de 4 centimetri care se afla pe creierul unui copil de 3 ani. „Ziarul de Iaşi” a scris la finalul anului trecut despre complexitatea unor astfel de intervenţii şi despre faptul că specialiştii de la Neurochirurgie fac şi proceduri în cazul copiilor pentru a suplini un deficit de unităţi medicale care pot realiza astfel de proceduri la nivel naţional.

 

În cazul de la începutul anului, Gabriel a fost norocos: tumora de pe creier a fost benignă, nu este o manifestare a unui cancer existent în organism, şi fiindcă a fost eliminată complet are şansa de a pleca vindecat total din unitatea medicală. Într-un material publicat pe pagina de Facebook a spitalului, mama acestuia, Rodica, povesteşte că băiatul nu se simţea bine, timp de o săptămână nu mâncase nimic, vomita, avea stări de ameţeală şi dezechilibru. După ce a ajuns la spital a fost redirecţionat de urgenţă la Iaşi, pentru investigaţii suplimentare.

„Nu-mi venea să cred că are aşa ceva pe creier. Şi mi-a fost teamă şi mi-a fost frică să nu se întâmple ceva cu el. Nu-mi vine să cred că a ieşit atât de bine şi este sănătos şi bine. Şi mănâncă, merge pe picioare, aleargă şi vorbeşte. Am ajuns foarte grav cu el, era bolnăvior tare. Nici nu mânca, stătea numai în pat, dormea întruna. Mi-a fost teamă să nu-l pierd”, a spus mama acestuia.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă, doctore? – Creştere mare a numărului copiilor operaţi pe creier la Iaşi. „A trebuit să ne specializăm ca să îi ajutăm”

Dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale şi neurochirurgul care a condus operaţia lui Gabriel, spune că tumora care i-a fost extirpată îi punea viaţa în pericol şi a fost nevoie de intervenţia de urgenţă a medicilor. Evoluţia băiatului post-operator a fost foarte bună, spune specialistul, micuţul trezindu-se imediat după intervenţie chirurgicală, iar a doua zi s-a dat şi jos din pat.

„Începutul anului 2024 vine pentru echipa medicală pe care o conduc cu o nouă reuşită pentru că în prag de sărbători am operat un copil de trei ani, cu o tumoră cerebrală mare, de aproximativ 4 cm diametru, care îi punea viaţa în pericol. Operaţiile, cel puţin din punctul meu de vedere, la copii de această vârstă, fac ca echipa medicală să fie mult, mult mai atentă la toate detaliile care privesc intervenţia chirurgicală. Copilul nu este un adult în miniatură. Copilul are particularităţi din punct de vedere fizic şi patologic şi atunci orice gest medical trebuie să aibă o acurateţe şi un rafinament al gesturilor pentru a-i ajuta cât mai mult spre vindecare”, a precizat dr. Lucian Eva.

Spre finalul anului 2023, au fost 15 copii care au primit ajutor din partea echipei medicale de la Neurochirurgie, după ce s-au prezentat cu diferite probleme traumatice sau cu tumori.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii