Mercenarii ruşi din gruparea Wagner au început deja jafurile în Mali

duminică, 30 ianuarie 2022, 11:58
2 MIN
 Mercenarii ruşi din gruparea Wagner au început deja jafurile în Mali

Mercenarii dubioasei companii paramilitare ruseşti Wagner au început "deja" să jefuiască Mali, dar nu vor să înlocuiască militarii din forţa anti-jihadistă europeană din zona Sahel, a declarat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

Wagner, "sunt foşti soldaţi ruşi, înarmaţi de Rusia şi însoţiţi de logistica rusă. În Republica Centrafricană, ei s-au apucat de pradă, oferind autorităţilor servicii de securitate contra dreptului de a exploata resursele miniere în condiţii de impunitate", a comentat el într-un interviu publicat de Journal du dimanche (JDD). "În Mali, este la fel. Aceştia folosesc deja resursele ţării în schimbul protejării juntei. Ei jefuiesc Mali", a acuzat el.

"Wagner se foloseşte de slăbiciunea anumitor state pentru a se impune, nu pentru a-i înlocui pe europeni (în Sahel, n.r.) şi, dincolo de aceasta, pentru a consolida influenţa Rusiei în Africa", a declarat Le Drian, pentru care obiectivul companiei ruse este "în mod clar de a asigura continuitatea juntei la putere. Câteva sute dintre aceşti soldaţi privaţi se află în prezent în Mali. Instructorii ruşi au fost desfăşuraţi în ultimele săptămâni, în special în Timbuktu, potrivit oficialilor militari malieni.

Franţa a încercat, în zadar, să descurajeze Mali să apeleze la serviciile grupului paramilitar. În timp ce Parisul avertizase că sosirea Wagner pe teritoriul malian ar fi "incompatibilă" cu menţinerea soldaţilor săi desfăşuraţi în Mali, discursul francez pare să fi evoluat.

În interviul acordat JDD, şeful diplomaţiei franceze rămâne foarte prudent cu privire la viitorul forţei europene Takuba în această ţară, în condiţiile în care junta a cerut săptămâna aceasta plecarea din Mali a contingentului danez.

”Discutăm cu partenerii noştri despre tipul de răspuns care trebuie dat la această nouă situaţie. Lupta noastră împotriva terorismului trebuie să continue, dar, fără îndoială, în condiţii diferite", a explicat el. Întrebat despre o plecare din Mali, ministrul a răspuns: "Nu am spus asta".

Sâmbătă, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a declarat că ţările europene din forţa antijihadistă din Mali vor încerca să găsească o cale de a-şi continua misiunea, dar există limite privind preţul pe care Franţa este dispusă să îl plătească pentru a rămâne.

SURSA: hotnews.ro

 

 

Comentarii