Mesaj disperat de la Infecţioase Iaşi: Rămânem fără oxigen! Ce spune Arafat (UPDATE)

duminică, 31 octombrie 2021, 12:03
3 MIN
 Mesaj disperat de la Infecţioase Iaşi: Rămânem fără oxigen! Ce spune Arafat (UPDATE)

Mesaj disperat de la departamentul tehnic al Spitalului de Boli Infecțioase! 

UPDATE: Au început sa vina buteliile de oxigen la Spitalul de Infecțioase Iasi: 76 de la Galați, 50 de la Suceava și 5 de la Roman.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, de care aparţine şi unitatea modulară de la Leţcani, mai are oxigen medicinal pentru câteva ore după care, în după amiaza zilei de duminică, medicii vor nevoiţi să le administreze pacienţilor oxigen medical. O circulară emisă de autorităţi în urmă cu câteva zile permite folosirea oxigenului tehnic la pacienţi, pentru depăşirea crizei pe care o traversează sistemul sanitar. Medicul ATI Florin Roşu, manager al spitalului din Iaşi susţine însă că la Universitatea  de Medicină şi Farmacie, este reticent faţă de această soluţie, afirmând că a fost instruit să folosească pentru pacienţi oxigen medicinal. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că oxigenul tehnic, cu o concentraţie mai mică decât cel medicinal, s-a folosit şi până acum, iar circulara care recomandă folosirea acestuia a fost dată pe fondul unei crize privind livrările de oxigen de către firmele din România. Arafat anunţă că autorităţile fac demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen.

„Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, a afirmat şeful DSU.

STIRE INITIALA: Reprezentații departamentului au anunțat ca în 4 ore pot rămâne fără oxigen! Într-o situație similara se afla Spitalul Sfântul Sipiridon și Pneumoftiziologie.

Citiţi mai jos mesajul:

Ce spune Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iaşi:  

"Circulara CNCCI am citit-o si trebuie folosita doar daca nu exista alte solutii dar nu exonereaza de eventualele probleme medicale pe cel/cei care accepta sau comanda astfel de tratament.

Neputand sa imi asum eventualele probleme survenite dupa folosirea acelui oxigen in tratamentul COVID am luat legatura cu domnul Colonel Gradinaru si am incarcat camionul ISU cu 8 paleti de tuburi goale si astazi la ora 10 masina era la Galati de unde se putea intoarce cu 10 paleti de oxigen!

Cei de la linde trimit doar 6 paleti!

Am discutat cu doctorul Cepoi si am trimis SMS medicului Arafat sa se intervina pentru a se intoarce masina la Iasi cu 10 paleti avand in vedere ca si spitalul Pneumo dar si Sf Spiridon raman fara O2!

Simnt ca sunt singurul care cauta solutii si isi asuma hartii oficiale toate celelalte departamente tehnice din Iasi stau cuminti si asteapta.

Acum cateva minute cineva de la Linde a venit in curte si a luat la anchetă personalul care deserveste statia de O2 ca unde tinem ascunse tuburi de oxigen! Crezand ca este o interpretare gresita a personalului nostru am sunat pe domnul Grigore care este la fel de surprins!

Deci cei de la Linde nu onoreaza comenzile avand in vedere ca spitalul nostru are lansata comanda de 870 tuburi din care s-a onorat doar 120 plus ce vine asta datorita ISU, nu are telefoane deschise fiind in situatie de urgenta, dar are timp de anchete sa afle unde ascundem noi tuburi!

Mi se pare hilar!"

Comentarii