MI6: Efortul de luptă al Rusiei în Ucraina s-a „epuizat”, iar puterea lui Putin de a spiona în Europa s-a redus la jumătate

vineri, 22 iulie 2022, 17:38
2 MIN
 MI6: Efortul de luptă al Rusiei în Ucraina s-a „epuizat”, iar puterea lui Putin de a spiona în Europa s-a redus la jumătate

Șeful serviciului de informații externe al Marii Britanii (MI6), Richard Moore, a afirmat că trupele lui Putin și-au pierdut la jumătate din elanul de pe frontul din Ucraina.

Marea Britanie consideră că Rusia își pierde din avânt în invazia din Ucraina și și-a pierdut "la jumătate" capacitatea de a spiona în Europa, în urma expulzării a sute de ofițeri de informații ruși din orașe din Europa și a arestării mai multor spioni sub acoperire care se dădeau drept civili.

Richard Moore, șeful MI6, a declarat pentru CNN că, de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, țările europene au expulzat "la nord de 400 de ofițeri de informații ruși care operează sub acoperire diplomatică" în întregul bloc.

"Și considerăm, în Marea Britanie, că acest lucru a redus probabil la jumătate capacitatea lor de a-și face treaba de a spiona pentru Rusia în Europa", a spus Moore. El a adăugat că un număr de "ilegali", sau spioni ruși care operează sub acoperire și se dau drept civili obișnuiți, au fost, de asemenea, demascați și arestați în ultimele luni.

Șeful MI6: Rusia folosește "carne de tun" în estul Ucrainei

Moore a mai spus că, în opinia sa, Rusia ar putea fi "pe cale să se epuizeze" în Ucraina.

"Cred că evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze material de forță de muncă în următoarele câteva săptămâni", a spus el. "Ei vor trebui să facă o pauză într-un fel și asta le va da ucrainenilor oportunități de a riposta".

"Moralul lor este încă ridicat", a spus Moore, referindu-se la ucraineni. "Ei încep să primească cantități tot mai mari de armament bun". Rusia, în schimb, a eșuat semnificativ în obiectivele sale inițiale de a cuceri Kievul și de a răsturna guvernul de acolo și folosește în mare parte ''carne de tun'' pentru ofensivele sale în estul Ucrainei, a spus el.

Comentarii