De Business

Punem punctul pe știi

Milioane de egipteni care supraviețuiesc din pâinea subvenționată, în pericol

joi, 17 martie 2022, 15:17
1 MIN
 Milioane de egipteni care supraviețuiesc din pâinea subvenționată, în pericol

Scumpirea alimentelor provocată inițial de criza energiei se resimte în toată lumea, dar cu atât mai mult în Egipt, cel mai mare importator de grâu din lume, unde două treimi din populație depind de pâinea subvenționată de stat pentru a supraviețui. Importurile din Rusia și Ucraina, care reprezentau 80% din tot grâul cumpărat de Egipt, sunt puse acum în pericol de războiul declanșat de Putin și de sancțiunile impuse Moscovei.

Costul unui pachet de pâini nesubvenționate a crescut cu o pătrime în cele trei săptămâni de la invadarea țării vecine de către Rusia, în timp ce prețul la ulei, ouă, paste și alte alimente consumate în mod frecvent sunt, și ele, în creștere, potrivit cumpărătorilor. Prețul făinii a crescut cu până la 15%, a spus Attia Hamad, care lucrează la Camera de Comerț din Cairo.

„Mănânc mai puțin ca să nu le fie foame copiilor mei”, a spus Farag, în vârstă de 52 de ani, al cărui buget zilnic pentru pâine îi permite să cumpere 8 pite mici în loc de 10, cum era odată. „Uneori gătim o masă bună la fiecare trei zile, iar restul săptămânii mâncăm doar pâine și brânză”.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii