Ministrul chinez de externe sugerează că drumul spre summitul Xi-Biden ‘nu va fi unul lin’

duminică, 29 octombrie 2023, 14:55
2 MIN
 Ministrul chinez de externe sugerează că drumul spre summitul Xi-Biden ‘nu va fi unul lin’

Ministrul de externe chinez Wang Yi a declarat că "drumul spre summitul de la San Francisco nu va fi unul lin" într-o referire la o întâlnire aşteptată între preşedintele Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden, potrivit unui comunicat al diplomaţiei chineze, citat duminică de Reuters.

Wang s-a întâlnit cu Biden şi cu principalii săi consilieri la Washington în ultimele zile, convenind să colaboreze în vederea unei întâlniri bilaterale aşteptate în marja unui summit al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific. O seamă de angajamente diplomatice bilaterale în ultimele luni, în mare parte la solicitarea SUA, a avut ca scop salvarea legăturilor care se deterioraseră rapid la începutul anului, în urma doborârii de către armata americană a unui presupus balon de spionaj chinez.

Dar, în remarci făcute sâmbătă Wang a avertizat că drumul spre summit nu va fi unul lin şi că deplasarea (lui Xi) nu se face pe "pilot automat", a precizat MAE chinez într-un comunicat. El s-a exprimat după o discuţie cu membri ai comunităţii strategice americane la Washington, a mai precizat ministerul.

Luna trecută, principala agenţie de securitate din China sugera că orice întrevedere Xi-Biden la San Francisco depinde de "sinceritatea de care vor da dovadă" SUA. China şi SUA, a afirmat Wang, ar trebui "să se întoarcă la Bali", referindu-se la ultima întâlnire dintre Biden şi Xi în marja unui summit al G20 în insula indoneziană, în noiembrie trecut, unde au discutat despre Taiwan, competiţie şi comunicare.

Washingtonul şi Beijingul trebuie să pună în practică consensul la care s-a ajuns atunci, "să înlăture interferenţele, să depăşească obstacolele, să consolideze consensul şi să adune rezultate", a spus Wang. Ministrul de externe chinez a declarat că ambele părţi au transmis împreună semnale pozitive pentru stabilizarea şi îmbunătăţirea relaţiilor, apreciind că este util şi necesar ca dialogul să fie menţinut, chiar dacă există încă diverse diferenţe şi contradicţii, precum şi probleme de rezolvat.

Discuţiile de sâmbătă au vizat, de asemenea, schimburi aprofundate privind interacţiunea dintre armata chineză şi cea americană, finanţele, ştiinţa şi tehnologie, mediul investiţional chinez şi accesul la piaţă, precum şi crizele din Orientul Mijlociu şi Ucraina. 

SURSA: Agerpres

 

Comentarii