Ministrul Rafila: după o creştere a numărului de cazuri Covid, va urma o vară liniştită

vineri, 25 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Ministrul Rafila: după o creştere a numărului de cazuri Covid, va urma o vară liniştită

Aflat în vizită la Iaşi pentru două zile, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că valul cinci al pandemiei de COVID19 nu s-a terminat. Acesta a adăugat că speră ca după câteva săptămâni de creştere a cazurilor de infectare cu SARS-CoV2 să intrăm pe un trend descendent, urmând ca în sezonul cald să nu mai existe astfel de probleme. 

"Sper ca după o creştere, care să nu dureze mai mult de câteva săptămâni, să intrăm din nou pe un trend descrescător, pentru ca vara aceasta să decurgă fără probleme", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Acesta a ţinut să adauge că, deşi nu este partizanul restricţiilor, ci al relaxării etapizate, recomandă ca în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun să fie purtată în continuare masca de protecţie sanitară.

"Toată lumea discută despre reintroducerea restricţiilor. Eu nu sunt partizanul restricţiilor. Noi am propus o intrare etapizată în perioada de relaxare. Personal nu consider că utilizarea măştii este o restricţie. E un mijloc de protecţie individuală. Cred că cel mai bun lucru este ca în interior, mai ales în mijloacele de transport în comun, lumea să poarte masca. E cea mai bună soluţie, împreună cu evitarea aglomeraţiei şi luarea măsurilor individuale de protecţie inclusiv vaccinarea, care rămâne la dispoziţia tuturor prin intermediul medicilor de familie", a declarat ministrul Alexandru Rafila.

În opinia sa, creşterea numărului de infectări cu SARS CoV 2 în contextul crizei umanitare din Ucraina şi a fluxului mare de refugiaţi care ajung în România este evidentă, mai ales că se observă şi o creştere a cazurilor de infectare şi în alte state europene. "Am ridicat restricţiile atunci când aveam 4.000 de cazuri pe zi. E clar că în momentul în care ai 4.000 de cazuri pe zi diagnosticate ai transmitere comunitară. Este o continuare a valului cinci. Creşterea se observă în toată Europa. Sunt multe ţări care au renunţat la restricţii, restricţiile le putem defini ca fiind limitarea călătoriilor sau intrarea în unele zone în baza unui certificat, s-a renunţat. Vorbim de o intensificare a interacţiunilor, în condiţiile unei populaţii susceptibile să se îmbolnăvească, mai ales în ţări precum România, unde doar 50% din populaţie este vaccinată. Nu trebuie să fii specialist în domeniu ca să îţi dai seama că se vor mai produce îmbolnăviri", a mai declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

Comentarii