Mircea Rednic, între ciocan şi nicovală

luni, 06 aprilie 2020, 01:43
3 MIN
 Mircea Rednic, între ciocan şi nicovală

 

După ce U Craiova a anunţat că nu va plăti la timp a doua rată din transferul lui Qaka de la Iaşi în Oltenia, 50 000 de euro, singura speranţă de licenţiere a Politehnicii este obţinerea unui nou împrumut de la antrenorul Mircea Rednic. Dacă Poli nu ia licenţa, tehnicianul poate pierde cei 100 000 de euro pe care i-a împrumutat clubului în ianuarie

Politehnica Iaşi trece printr-o perioadă extrem de dificilă. Cu un munte de datorii din urmă, cu posibile parteneriate blocate, cu robinetul de la Primărie oprit, fără încasări din vânzarea de bilete, Poli a tăiat salariile tuturor angajaţilor şi are emoţii uriaşe legate de obţinerea licenţei pentru sezonul 2020-2021. Anunţul care a dat peste cap planurile de licenţiere făcute de gruparea ieşeană este cel făcut de patronul CSU Craiova, Mihai Rotaru, care a comunicat că nu va face nicio plată în această lună. Asta deşi Rotaru se lăudase că are mulţi bani în cont şi că nu va face nicio reducere salarială la clubul său. Drept urmare, Politehnica nu va primi pe 15 aprilie cei 50 000 de euro pe care trebuia să-i încaseze de la olteni ca urmare a transferului jucătorului Kamer Qaka de la Iaşi la Craiova. Suma era a doua rată din tranzacţia de 150 000 de euro făcută vara trecută între cele două cluburi, primii 100 000 de euro fiind plătiţi imediat după semnarea actelor.

Drept urmare, Politehnica are nevoie acum de circa 80 000 de euro pentru a obţine licenţa şi nu de 30 000, aşa cum se spera, ca urmare a faptului că restanţele se diminuau după încasarea de la craioveni. Cei 80 000 de euro trebuie achitaţi până la finalul lunii, când expiră termenul limită până la care cluburile din Liga I trebuie să lichideze restanţele din anul 2019.

Singura speranţă la ora actuală pentru ca Politehnica să poată obţine licenţa este contactarea unui nou împrumut. Cum în Iaşi nu a fost găsită nicio persoană dornică să crediteze clubul, discuţiile cu antrenorul Mircea Rednic au fost intensificate. Tehnicianul îşi exprimase iniţial disponibilitatea de a împrumuta clubul cu circa 30 000 de euro, pentru obţinerea licenţei. Acum, Rednic ar trebui să scoată din conturile sale încă 80 000 de euro. Reamintim, pe lângă mai multe donaţii consistente făcute de când lucrează în Copou, de circa 15 000 de euro, şeful băncii tehnice ieşene a mai împrumutat Poli cu 100 000 de euro. Aceşti bani urmează a fi returnaţi din prima rată a drepturilor TV pentru sezonul 2020-2021, care ar urma să fie încasată de Politehnica în vară. Rednic a riscat când a împrumutat clubul la care lucrează şi se află acum într-o situaţie în care poate pierde suta de mii de euro. Dacă Poli nu ia licenţa, va retrograda, indiferent de rezultatele sportive şi nu va mai lua în vară decât sume simbolice din drepturile TV, diferenţele dintre primele două eşaloane la capitolul amintit fiind uriaşe. Astfel, un loc la mijlocul clasamentului în Liga I asigură circa 800 000 de euro net în vară în timp ce suma totală pentru tot sezonul în divizia secundă nu ajunge la 50 000 de euro. Drept urmare, Rednic s-ar putea să nu-şi mai poată lua înapoi cei 100 000 de euro. Riscul cotinuă pentru antrenor şi dacă suplimentează linia de credit iar Iaşi ia licenţa. Politehnica trebuie să nu retrogradeze pe teren pentru ca tehnicianul să-şi încaseze suma de aproape 200 000 de euro!

Chiar dacă va obţine creditul necesar pentru închiderea dosarului de licenţiere, Poli nu poate sta liniştită nicio zi, vocile care cer achitarea salariului restant, corespunzător lunii februarie, intensificându-se. Fondul de salarii lunar al Politehnicii este 185 000 de euro.

 

Comentarii