Mocneşte conflictul dintre taximetrişti şi uberişti. Cum va trata Poliţia Rutieră şoferii Uber?

joi, 28 februarie 2019, 02:50
4 MIN
 Mocneşte conflictul dintre taximetrişti şi uberişti. Cum va trata Poliţia Rutieră şoferii Uber?

Mai multe incidente între taximetrişti şi şoferii Uber au avut loc în ultimele zile, la Iaşi. Poliţia a fost sesizată de mai multe ori pentru a tranşa conflictele, unii şoferi Uber fiind legitimaţi, sau chiar duşi la Biroul Rutier. Atât şeful Poliţiei Iaşi, cât şi şeful Poliţiei Rutiere au declarat, ieri, pentru „Ziarul de Iaşi”, că şoferii Uber care vor fi identificaţi în mod repetat efectuând activităţi de transport public de persoane vor fi sancţionaţi.  

Apariţia Uber pe piaţa transportului din Iaşi i-a enervat pe reprezentanţii firmelor de taxi, care au ripostat în ultimele două zile atât pe străzi, cât şi în mediul virtual. Mai multe conflicte filmate, aparent provocate, în care protagonişti au fost şoferi Uber şi taximetrişti, au avut loc în ultimele două zile, în mai multe rânduri fiind sesizată inclusiv Poliţia Rutieră.

Conflictul a erupt şi în mediul virtual, unde pe anumite grupuri de Facebook sau aşa-zise „ziare online” au apărut filmări care arătau cum şoferii Uber erau urmăriţi de taximetrişti prin oraş. Pe filmări se vede cum, cu o aparentă complicitate a clienţilor Uber, şoferii acestei firme au fost luaţi la rost şi admonestaţi de taximetrişti că ar transporta persoane ilegal. Grupurile de Facebook destinate populaţiei din Iaşi, a căror influenţă a crescut în ultimii ani, au fost bombardate la rândul lor de mesaje pro sau contra Uber, luările de poziţie pe această temă fiind din ce în ce mai virulente şi de o parte, şi de cealaltă.

Ce zice şeful Poliţiei

Dincolo de simpatiile sau antipatiile faţă de taximetrie sau Uber, primul actor care trebuie să gestioneze conflictul dintre cele două părţi – Poliţia – a avut, ieri, prima reacţie publică pe acest subiect. Prezent ieri la bilanţul aferent anului trecut, comisarul-şef Costel Gîtlan, inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a răspuns unor întrebări ale „Ziarului de Iaşi” pe acest subiect. Chiar dacă nu foarte tranşant, Gîtlan a precizat că agenţii constatatori de la Poliţia Rutieră ar putea să îi amendeze pe şoferii de Uber, în măsura în care aceştia vor efectua transport de persoane fără a respecta legea. Cel puţin şase sesizări la 112 au fost gesionate zilele trecute de Poliţia Rutieră pe acest subiect, însă niciun şofer Uber nu a fost sancţionat. Motivul: „Legea prevede ca pentru a fi sancţionabilă, activitatea de transport public neautorizat să se realizeze în mod repetat”, a spus Gîtlan. Din acest motiv, nici şoferii Uber care au fost deja legitimaţi nu au fost sancţionaţi, a precizat şeful Poliţiei. Întrebat ce se va întâmpla când un şofer Uber care a fost legitimat deja va fi oprit în trafic şi a doua oară, Gîtlan a ezitat: „agentul constatator va decide”, a spus acesta.

Mult mai tranşant a fost şeful Serviciului Rutier, care a fost contactat ieri de „Ziarul de Iaşi” pentru a explica în mod clar cum va trata Poliţia Rutieră acest subiect. Mihai Şoric a invocat şi el că, pentru a fi sancţionat contravenţional, un şofer Uber ar trebui „prins” în mod repetat efectuând transport persoane. „Nu a fost sancţionată nicio persoană dintre cele legitimate până acum. În cazul celor care folosesc Uber, pentru a fi luată o măsura contravenţională, trebuie ca activitatea de transport public neutorizat să fie repetată. Dacă vor fi identificaţi şoferi practicând în mod repetat, fără a respecta legea, transport persoane, se vor aplica şi sancţiuni în baza Legii 38/2003”, a spus Mihai Şoric. Amenzile pe care le-ar putea primi şoferii Uber sunt între 1.000 şi 5.000 de lei.

Un exemplu relevant din justiţie

Un cuvânt important de spus asupra legalitatăţii eventualelor amenzi pe care le-ar putea primi şoferii Uber îl va avea instanţa. În spaţiul public a apărut informaţia că o amendă primită de un şofer Uber a fost anulată de o instanţă de judecată, mai exact Judecătoria Cluj-Napoca. E vorba de un litigiu purtat de un şofer, Robert Mihail Gole, şi Poliţia Cluj. Gole a fost amendat, în 2016, pentru că, în calitate de şofer Uber, ar fi prestat servicii de transport public neutorizate. Amenda stabilită a fost de 25.000 de lei, fiind anulată în instanţă.

Deşi, individual, Gole a scăpat de amendă, motivarea instanţei conţine referiri explicite ale judecătorilor cu privire la legalitatea în general a amenzilor date de Poliţie şoferilor Uber. Judecătorii clujeni au menţionat că amenda a fost anulată deoarece poliţiştii din Cluj au aplicat un articol de lege greşit, amendându-l pe şofer în calitate de transportator. Or, şoferul de Uber nu este înregistrat ca transportator public, motiv pentru care judecătorii din Cluj au explicat că sancţiunea ce ar fi trebuit acordată era alta. Şi anume: „Instanţa apreciază că petentul se face vinovat de săvârşirea contravenţiei prevăzute de art.7 alin.2 din Legea nr.38/2003, efectuând servicii de taximetrie fără autorizaţie.”

De menţionat că, tot la Cluj, Tribunalul Cluj a decis, printr-o sentinţă ce nu este definitivă, că Uber face concurenţă neloială firmelor de taxi. Magistraţii de la Cluj au dispus interzicerea Uber în oraş până ce şoferii acestei firmei nu respectă aceleaşi reguli ca şi taximetriştii. 

Comentarii