Monica Babuc, apropiată a fugarului Plahotniuc şi cetăţean de onoare al Iaşului, impusă de PSD la şefia ICR Chişinău

vineri, 24 martie 2023, 18:55
1 MIN
 Monica Babuc, apropiată a fugarului Plahotniuc şi cetăţean de onoare al Iaşului, impusă de PSD la şefia ICR Chişinău

Miercuri, 29 martie, Monica Babuc, politiciană şi istorică din Republica Moldova, va fi audiată în Comisiile de cultură şi de politică externă din Senatul României pentru funcţia de directoare a Institutului Cultural Român din Chişinău, potrivit mai multor surse Libertatea din ICR şi MAE. Monica Babuc este, din 2018, cetăţean de onoare al Iaşului, pe atunci era ministrul Culturii in Republica Moldova. 

Oficial, propunerea a fost făcută de preşedintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, şi aprobată de Ministerul Culturii şi de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Neoficial, spun sursele Libertatea din cadrul Institutului Cultural, Babuc a fost propusă de PSD. „Potrivit înţelegerii la nivel de coaliţie, funcţia de director al ICR Chişinău revine PSD, partid care s-a gândit să facă o afacere politică din această numire şi astfel a propus-o pe Monica Babuc, o apropiată a oligarhului fugar Plahotniuc”, explică sursele ziarului.

Scopul ar fi ca social-democraţii să-şi crească scorul electoral peste Prut cu ajutorul capitalului şi influenţei politice ale fostei ministre. Mai multe surse din ICR au declarat pentru Libertatea că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis MAE român un mesaj în care îşi exprimă rezervele cu privire la propunerea Monicăi Babuc pentru şefia ICR Chişinău. MAE şi Administraţia Prezidenţială din Moldova nu au răspuns încă solicitărilor de a comenta existenţa mesajului Maiei Sandu către autorităţile româneşti. 

Cititi materialul integral pe libertatea.ro
 

 

Comentarii