Moţiunea a trecut, Guvernul a picat: se poate deschide în sfârşit Clinica Marelui Ars de la Iaşi!

sâmbătă, 12 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 Moţiunea a trecut, Guvernul a picat: se poate deschide în sfârşit Clinica Marelui Ars de la Iaşi!

Deşi gata de câteva zile, aceasta nu a fost deschisă pentru că managerul a aşteptat să vină ministrul la tăiat panglica. În noile condiţii, se va deschide miercuri, după Sărbătorile Iaşului.

 

În sfârşit, după ani de promisiuni şi nu mai puţin de 17 termene amânate, conducerea Spitalului Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“ a anunţat deschiderea oficială a Clinicii de Chirurgie Plastică şi Arsuri pentru miercuri, 16 octombrie. În ultimele două săptămâni, amânarea tăierii de paglică de trei ori s-a datorat programului aglomerat al oficialilor de la Ministerul Sănătăţii. Odată trecută moţiunea şi demiterea Guvernului, conducerea spitalului e decisă să facă inaugurarea, precizând însă că Sorina Pintea, încă ministru al Sănătăţii, a fost invitată oficial să participe tocmai pentru implicarea pe care a avut-o în proiect.

La evenimentul care va fi marcat şi de o slujbă religioasă, vor fi prezente şi autorităţile locale. „Clinica poate asigura în prezent, prin dotare şi echipa medical îngrijirea pacienţilor cu arsuri şi în situaţia în care ar exista un incident din care să rezulte pacienţi de tip mari arşi. Ne dorim însă ca nimeni să nu aibă nevoie de o astfel de intervenţie medicală“, a ţinut să precizeze ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“. Precizăm că, viitoarea Clinică a Marelui Ars de la Iaşi va avea în componenţă 20 de paturi, din care 5 paturi vor fi destinate strict marilor arşi. Aceste cinci paturi sunt izolate complet în boxe a câte aproximativ 25 de metri pătraţi. Celelalte 15 paturi sunt destinate arşilor mediu, cu suprafaţă afectată în proporţie de 20%. De asemenea, vor fi 5 paturi pentru sectorul postoperatoriu, adică Anestezie şi Terapie Intensivă.

Conducerea spitalului susţine că întreg corpul medical de la această clinică a urmat trei stagii de perfecţionare la Paris şi Lyon, Franţa. Până acum, anual, aproximativ 200 de arşi ajung la Spitalul „Sfântul Spiridon“. O parte dintre ei, cei cu arsuri de cel mult 25% din corp, sunt trataţi în Clinica de Chirurgie Plastică, un spaţiu improvizat între alte clinici – ORL, BMF şi Oftalmologie. Cei aflaţi în stare gravă, care au arsuri extinse pe o mare parte din corp, au fost trimişi până acum spre centrele de la Bucureşti şi Braşov. După tăierea panglicii şi covorul roşu, conducerea spitalului şi Direcţia de Sănătate Publică trebuie să aprobe şi linia de gardă, care în acest moment nu este stabilită. 

Comentarii