Mutare surpriză: universităţile ieşene se alătură public demersurilor pro-Autostradă

miercuri, 30 decembrie 2020, 15:10
3 MIN
 Mutare surpriză: universităţile ieşene se alătură public demersurilor pro-Autostradă

Rectorii celor cinci universităţi de stat din Iaşi au semnat o scrisoare deschisă de susţinere a proiectului A8. Documentul a fost trimis la Bruxelles.

 

Rectorii celor cinci universităţi de stat din Iaşi au semnat o scrisoare deschisă în care îşi arată susţinerea pentru proiectul autostrăzii A8. Documentul semnat de către reprezentanţii celor cinci instituţii de învăţământ superior din Iaşi va fi trimisă la Bruxelles, solicitând prin intermediul acestuia finanţarea şi execuţia integrală a Autostrăzii Unirii: Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni. Propunerea pentru realizarea acestei scrisori şi trimiterea ei la Bruxelles  a venit de la două cadre didactice de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) si a asociatiei "Moldova vrea Autostrada", reprezentanţii tuturor celor cinci universităţi de stat din capitala Moldovei fiind de acord cu necesitatea realizării acestui proiect de infrastructură. Mai exact, semnatarii solicită respectarea legislaţiei existente – Legea L291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, dar şi HG 666/2016 – Master Planul General de Transporturi, la finanţarea cu prioritate şi la demararea execuţiei integrale a Autostrăzii A8.

„Este convingerea noastră că, alături de autostrada A7 care asigură conectivitatea pe axa Nord-Sud, autostrada A8 de la Iaşi la Târgu Mureş reprezintă o componentă strategică pe axa mediană Est-Vest, fără de care dezvoltarea economică a Regiunii Nord-Est a României şi atenuarea uriaşelor decalaje faţă de celelalte regiuni ale Uniunii Europene nu sunt posibile. Acest punct de vedere este susținut şi de prezenţa acestor două obiective majore de investiţii pe coridoarele de transport TEN-T CORE, precum şi de includerea lor în Master Planul General de Transport al României”, au precizat reprezentanţii celor cinci universităţi în scrisoarea deschisă.

Prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul Politehnicii ieşene, a subliniat că era momentul ca universităţile să îşi afirme din nou implicarea în viaţa socială şi economică a oraşului şi că în demersul lor nu există nicio valenţă politică, ci o dorinţă reală a tuturor ca acest obiectiv de investiţii să fie dus la bun sfârşit. „Iniţiativa colegilor mei materializează, în fapt, dorinţa firească, acută şi vitală pentru dezvoltarea Moldovei în ansamblu şi a Iaşului, centru universitar şi cultural. Am discutat în prealabil conţinutul scrisorii transmise Comisiei de specialitate a Consiliului Uniunii Europene deoarece am dorit ca printre aspectele conţinute, foarte pertinente, să nu existe valenţe politice care să implice universităţile ieşene”, a subliniat rectorul, adăugând totodată că această acţiune ar putea fi un prim pas în concretizare conceptului propus de Politehnica ieşeană, cel de creare a unui consorţiu al universităţilor din Iaşi.

Documentul care va fi trimis la Bruxelles a fost semnat de rectorii Dan Caşcaval (TUIASI), Gerard Jităreanu (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”), Tudorel Toader (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), Viorel Scripcariu (Universitatea de Medicină şi Farmacie), şi Aurelian Bălăiţă (Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”). 

 

 

Comentarii