NATO schimbă strategia de apărare UE în faţa Rusiei

miercuri, 16 martie 2022, 09:59
1 MIN
 NATO schimbă strategia de apărare UE în faţa Rusiei

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, se află marţi în Europa pentru a doua rundă de consultări cu Ucraina la sediul NATO de la Bruxelles. El va călători, de asemenea, în două ţări NATO din Europa de Est – Slovacia şi Bulgaria.

Războiul preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina şi dorinţa sa de a răsturna ordinea de securitate din Europa au generat o schimbare istorică în gândirea americană şi a NATO despre apărarea continentului.

În funcţie de cât de departe va merge Vladimir Putin, acest lucru ar putea însemna o acumulare de forţe militare în Europa nemaivăzută de la Războiul Rece.

În ultimele 2 luni, şi prezenţa militară americană din Europa a crescut, de la 80.000 de militari, la peste 100.000, adică la nivelul anului 1997, când NATO a început să accepte aderarea la NATO a statelor din fostul bloc comunist, printre care şi România. „Ne aflăm într-o nouă eră de susţinută confruntare cu Rusia”, afirmă pentru Associated Press Alexander Vershbow, fost ambasador american în Rusia şi fost secretar general adjunct al NATO, în prezent colaborator al Atlantic Council.

El susţine că Statele Unite, în cooperare cu aliaţii NATO, vor trebui să stabilească o poziţie mult mai consolidată pentru a face faţă unei Rusii din ce în ce mai ameninţătoare. Acest lucru valabil mai ales în Europa de Est, unde proximitatea Rusiei pune o problemă existenţială celor trei state baltice foste state sovietice.

Citiţi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

 

Comentarii