Noua stea a patinajului artistic, Kamila Valieva, suspectată de dopaj

joi, 10 februarie 2022, 09:36
2 MIN
 Noua stea a patinajului artistic, Kamila Valieva, suspectată de dopaj

Festivitatea de premiere pentru competiția de patinaj artistic pe echipe de la JO Beijing 2022 nu a avut loc, iar motivul a fost aflat. Este vorba despre un test antidoping al sportivei Kamila Valieva, 15 ani, noua stea a patinajului mondial.

Festivitatea de decernare a medaliilor trebuia să aibă loc marţi, la ora locală 21:00.

Comitetul Olimpic Rus (ROC) a câştigat proba pe echipe, care a avut loc luni, iar Valieva a avut o contribuţie majoră la succesul formaţiei ruse. Ea a câştigat proba individuală feminină, impunându-se atât la programul scurt, cât şi la cel liber.

Valieva a efectuat două sărituri cvadruple, o execuţie în premieră cu succes la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Natura exactă a problemei Kamilei Valieva este neclară încă, deşi sunt vehiculate informaţii că substanţa folosită nu i-ar fi îmbunătăţit performanţa.

Unele surse din Rusia susţin că substanţa ar fi trimetazidină, un medicament folosit de obicei pentru a preveni atacurile de angină şi pentru a ajuta circulaţia sângelui către inimă.

Situaţia se complică şi mai mult pentru că, în conformitate cu Codul Mondial Antidoping, Valieva este o "persoană protejată". Aceasta înseamnă că, în calitate de "sportivă care la momentul încălcării regulilor antidoping nu a împlinit vârsta de şaisprezece ani", Valieva nu poate fi considerată oficial că se face vinovată de o încălcare a regulamentului antidoping.

În prezent sunt implicate mai multe echipe juridice care lucrează la acest caz complex, iar o decizie ar urma să fie luată joi.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii