Noul ministrul al economiei din Finlanda a demisionat din cauza unor declaraţii mai vechi pro-naziste

vineri, 30 iunie 2023, 20:31
2 MIN
 Noul ministrul al economiei din Finlanda a demisionat din cauza unor declaraţii mai vechi pro-naziste

Noul ministru al economiei din Finlanda, Vilhelm Junnila, membru al formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Finlandezilor, şi-a anunţat vineri demisia, după zece zile de la numire, în urma protestelor provocate de declaraţii mai vechi pro-naziste, relatează AFP.

Vilhelm Junnila, în vârstă de 41 de ani, a trecut de un vot de neîncredere în urmă cu două zile în Parlament cu 95 de voturi în favoarea sa şi 86 împotrivă.

"Văd că îmi este imposibil să continui să fiu ministru într-o manieră satisfăcătoare", a declarat el într-un comunicat.

Votul a avut loc la apelul a trei partide de opoziţie, Verzii, Alianţa de Stânga şi social-democraţii, indignate de legăturile noului ministru cu cercurile de extremă-dreapta.

Junnila a vorbit cel puţin o dată în 2019 la un protest organizat de grupul de extremă-dreapta Coaliţia Naţionaliştilor, cunoscut pentru legăturile sale cu grupul anti-imigranţi "Soldaţii lui Odin".

În timpul ultimei campanii legislative, el a glumit despre numărul de candidaţi, 88, un număr ce implică supunere faţă de Hitler.

În 2015, în timpul unei alte campanii legislative, sloganul său "Gaz!" fusese, de asemenea, controversat, fiind interpretat ca o referire la cel de-al Doilea Război Mondial şi la camerele de gazare.

Săptămâna trecută, Junnila a publicat o precizare, fără a stinge însă controversa: "Sper să fie clar pentru toată lumea că eu condamn ferm şi absolut Holocaustul, antisemitismul şi toate actele antisemite".

Joi seara, au apărut şi alte detalii. Deputatul creştin-democrat Paivi Rasanen şi-a amintit un alt episod din 2019, când Junnila a sugerat, în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri în Parlament, promovarea avortului în Africa pentru a proteja planeta împotriva schimbărilor climatice.

Partidul Finlandezilor, care a ieşit pe locul al doilea la alegerile legislative din aprilie, s-a alăturat guvernului de coaliţie format de liderul conservator Petteri Orpo, care a câştigat alegerile.

Noul premier a promis o înăsprire a politicii privind migranţii şi şi-a asigurat un sprijin pentru planul său de austeritate de şase miliarde de euro, principala sa promisiune electorală.AGERPRES

 

Comentarii