Numărul rușilor care susțin continuarea războiului din Ucraina scade dramatic. 55% dintre ruși vor negocieri de pace

joi, 01 decembrie 2022, 20:26
3 MIN
 Numărul rușilor care susțin continuarea războiului din Ucraina scade dramatic.  55% dintre ruși vor negocieri de pace

Numărul rușilor care sunt în favoarea continuării războiului din Ucraina a scăzut dramatic, doar unul din patru susținând acum conflictul, potrivit unor sondaje de opinie comandate de Kremlin și scurse în presă, scrie The Times.

În iulie, 57% dintre respondenți au declarat că doresc ca trupele rusești să rămână în Ucraina. Această cifră a scăzut la 25 la sută. Sprijinul pentru negocieri în vederea încheierii conflictului de nouă luni a crescut de la 32 la sută la 55 la sută.

Rezultatele sondajelor, care au fost realizate de Serviciul Federal de Gardă al Kremlinului, au fost obținute de Meduza, un site web al opoziției ruse. Administrația prezidențială efectuează în mod regulat cercetări privind opinia publică pentru uzul exclusiv al președintelui Putin și al altor înalți oficiali.

Scăderea sprijinului pentru ceea ce Putin numește o „operațiune militară specială” în Ucraina vine după un proiect extrem de nepopular de mobilizare a rușilor, pierderi militare masive și o serie de eșecuri umilitoare pe câmpul de luptă. Bombardamente atribuite Ucrainei ucrainene au ucis, de asemenea, un număr de persoane în orașele de frontieră rusești, potrivit oficialilor pro-Kremlin.

Denis Volkov, șeful Centrului Levada, un grup independent de sondare a opiniei publice, a declarat că, deși majoritatea rușilor susțin în continuare decizia Kremlinului de a invada Ucraina în februarie, aceștia nu doresc să ia parte ei înșiși la lupte. „Oamenii au perceput acest lucru ca pe ceva care nu îi privește. Acum, riscurile au crescut și oamenii vor ca discuțiile [de pace] să înceapă”.

Sute de mii de ruși au fugit din țară după ce Putin a anunțat mobilizarea la nivel național în septembrie. Există, de asemenea, o nemulțumire tot mai mare în cadrul forțelor armate. Primul caz penal – împotriva unui soldat recrutat care a refuzat să lupte în Ucraina – a fost lansat săptămâna trecută. Soldații care refuză să urmeze ordinele pot fi condamnați la până la trei ani de închisoare.

Iuri Degtyarev, care a fost arestat la o bază militară din regiunea rusă Belgorod, refuzase să fie „carne de tun”, a declarat soția sa, Tatiana, pentru presa de opoziție. Ea a spus că a fost recrutat în septembrie și trimis în estul Ucrainei fără „nicio experiență de luptă” și „fără o pregătire militară adecvată”.

Putin a încercat săptămâna trecută să contracareze nemulțumirea crescândă prin întâlnirea cu mamele soldaților ruși la Kremlin. O parte dintre femei, unele în doliu pentru fiii lor, au fost identificate ca fiind membre ale unor organizații loiale Kremlinului. În comentariile televizate, Putin le-a spus mamelor că este mai bine ca fiii lor să moară în Ucraina decât „de vodcă”.

Peste 15.000 de persoane au fost arestate la mitingurile anti-război din Rusia în februarie și martie, dar nu au mai avut loc proteste de amploare de când Kremlinul a lansat o represiune nemiloasă împotriva disidenței.

Sursa: g4media

Comentarii