Nunţile pe caniculă în topul preferinţelor

vineri, 16 august 2019, 07:17
2 MIN
 Nunţile pe caniculă în topul preferinţelor

* A fost caniculă, apoi s-a înfrigurat, ca în miezul toamnei, apoi s-a încălzit iar; cât mai ţine vara, românii profită de momentele de caniculă, chiar dacă nu-şi pot face şi rezerve de căldură pentru iarnă. Mii de săteni din Vaslui sunt foarte bucuroşi când e caniculă, fiindcă nu mai sunt nevoiţi să facă foc: "Când au fost 37 de grade la umbră mi-am scos cu nevasta cazanul plin în curte şi rachiul s-a făcut singur!", ne spune un mic producător pentru uz propriu, care adaugă: "Trebuie doar să băgăm materie, că picură non-stop. Am folosit toate pufoaicele, plăpumile şi pernele din casă!".

* Şi alţi agricultori din alte zone ale ţării se bucură de efectele căldurii: unii proprietari de livezi vor culege prunele gata uscate, numai bune pentru purgaţie, nişte viticultori se laudă că vor avea o bogată recoltă de stafide pentru cozonaci, iar câţiva cultivatori de pepeni s-au pomenit că din ei au mai rămas doar cojile pline cu aer, pe care deja le-au vândut drept mingi sau baloane pentru copii.

* Mulţi conlocuitori specializaţi în afacerile cu fier vechi sunt mulţumiţi la rândul lor de episoadele de caniculă, care fac să se evapore apa din bălţi, iazuri, gârle şi gârliţe şi să iasă la iveală aragazurile, maşinile de spălat, frigiderele Fram şi Daciile aruncate de-a lungul vremii.

* De caniculă profită şi mii de cupluri de îndrăgostiţi, care au ales cele mai călduroase zile pentru a se căsători şi a-şi întemeia familii; ei au ales nunţile pe căldură la sfatul unor părinţi şi naşi cu bogată experienţă, care ştiu că, pe caniculă, invitaţii mănâncă mai puţin şi nu beau tării scumpe, ci se reped la apă minerală cu gheaţă. Mulţi dintre nuntaşi, mai ales cei trecuţi de o vârstă, se grăbesc să dea darul din prima clipă, să plece mai repede acasă, la răcoare, iar formaţiile de local costă mai puţin, că nimeni nu are putere să danseze Braşoveanca în cortul frumos ornat, la 38 de grade.

* În fiecare an, când e caniculă, reporterii de la televiziuni arată şmecheria cu ouăle puse pe capota unei maşini, care se transformă repede în ochiuri; prinzând ideea lor, angajaţii unei spălătorii auto au început să ofere clienţilor, pe lângă curăţare, şi ceafă, mici, cârnăciori sau ochiuri gătite chiar pe autoturismele ţinute în plin soare. Singura problemă este că, dacă se foloseşte maşina proaspăt spălată, mâncarea capătă un iz de la detergent, iar dacă se foloseşte maşina înainte de spălare poate căpăta un gust de găinaţ…

Comentarii