O actriţă a murit prin sinucidere asistată. Fiul riscă 12 ani de închisoare pentru că şi-a ajutat mama să scape de suferinţă

marți, 07 noiembrie 2023, 14:31
2 MIN
 O actriţă a murit prin sinucidere asistată. Fiul riscă 12 ani de închisoare pentru că şi-a ajutat mama să scape de suferinţă

Actriţa italiană Sibilla Barbieri a murit în Elveţia, prin sinucidere asistată, după ce autorităţile sanitare italiane i-au refuzat această cerere, relatează Corriere della Sera, preluat de g4media.ro.

Sibilla Barbieri, în vârstă de 58 de ani, bolnavă de cancer în fază terminală, a murit în Elveţia, unde sosise pentru a se supune sinuciderii asistate. Însoţită de fiul ei şi de fostul senator extremist Marco Perduca. Pe reţelele de socializare a postat fotografii cu ea în timpul bolii, iar într-o înregistrare video, ea şi-a exprimat clar intenţia: „Eu pot să o fac, pentru că am mijloacele financiare, dar cum rămâne cu ceilalţi?”, a întrebat ea.

Femeia a decis să facă această călătorie în străinătate în urma refuzului autorităţilor a beneficia de ajutorul medical pentru moartea voluntară. Printre cele mai recente bătălii ale lui Barbieri se număra, de altfel, şi cea privind eutanasia.

Autorităţile au explicat că actriţa nu îndeplinea cele patru condiţii prevăzute în hotărârea Curţii Constituţionale pentru a avea acces legal la moartea voluntară asistată. În special, comisia medicală a considerat că femeii îi lipsea dependenţa faţă de tratamentul de susţinere a vieţii. ”Aceasta este o discriminare foarte gravă între bolnavii de cancer şi cei care se află şi în alte afecţiuni care nu sunt terminale”, a declarat ea în ultimul videoclip postat online înainte de ultima călătorie.

”De aceea am decis în mod liber să obţin ajutor mergând în Elveţia, deoarece am cei 10.000 de euro necesari şi încă pot merge fizic acolo. Dar toţi ceilalţi oameni condamnaţi să moară din cauza unei boli şi care nu pot pentru că nu au mijloacele necesare, pentru că sunt singuri sau nu au informaţii, cum fac asta? Aceasta este o altă discriminare gravă pe care statul trebuie să o remedieze”, a menţionat ea.

Sibilla Barbieri a fost însoţită în Elveţia de fiul ei şi de fostul senator extremist Marco Perduca. Ambii se vor autodenunţa la o secţia de poliţie din Roma şi riscă până la 12 ani de închisoare.

Comentarii