O femeie a devenit cea de-a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV

miercuri, 16 februarie 2022, 21:09
2 MIN
 O femeie a devenit cea de-a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV

O femeie a devenit cea de-a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV după ce a fost tratată cu o metodă medicală nouă, ce a constat în transplantul unor celule stem prelevate din cordonul ombilical al unui donator.

Pacienta, o femeie de rasă mixtă, se află în prezent în remisiune după ce a fost diagnosticată cu HIV în 2013. Ceilalţi doi pacienţi – doi bărbaţi, Timothy Ray Brown şi Adam Castillejo – s-au vindecat de HIV cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă şi al unui transplant de celule stem adulte.

Femeia a fost diagnosticată cu leucemie şi cu HIV şi a primit sânge prelevat din cordon ombilical pentru a o ajuta să lupte împotriva cancerului. Sângele a provenit de la un donator parţial compatibil, iar pacienta a primit sânge şi de la o rudă a sa, pentru ca organismul ei să aibă „o apărare imunitară temporară” în timpul transplantului.

În timp ce ambii bărbaţi, care au fost primii doi pacienţi din lume vindecaţi de HIV, au suportat transplanturi de măduvă osoasă pentru a învinge virusul, cazul acestei femei marchează utilizarea unei noi metode de luptă împotriva HIV.

Timothy Ray Brown şi Adam Castillejo au primit măduvă osoasă de la donatori ale căror măduve osoase conţineau o mutaţie ce blochează HIV. Deşi transplantul de măduvă a avut succes în ambele cazuri, acea metodă a avut consecinţe pentru cei doi bărbaţi: Brown a fost la un pas de moarte după operaţie, iar Castillejo a slăbit extrem de mult, a dezvoltat o deficienţă auditivă şi a avut de suferit din cauza infecţiilor. În cele din urmă, Timothy Ray Brown, primul pacient din lume declarat vindecat de HIV după ce a suferit un tip unic de transplant de măduvă, a murit în California de un cancer al sângelui, pe 29 septembrie 2020.

Pacienta a primit acel transplant în 2017 şi a încetat să mai ia medicamente împotriva HIV trei ani mai târziu. La 14 luni după ce a oprit terapia antiretrovirală, femeia „nu mai prezintă urme detectabile de virus”, a precizat CNN.

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

Comentarii